Coaliția PNL-PSD stabilește noile modificări de taxe și impozite – lista măsurilor fiscale discutate

img-4
Views

Liderii celor mai mari formațiuni politice cu reprezentare parlamentară, PSD și PNL vor purta noi discuții, miercuri, 26 iulie, pentru a decide ce măsuri fiscale urmează să fie aprobate pentru încadrarea în deficitul deja asumat de 4,4%.

Modificări de taxe și impozite și regândirea unor facilități fiscale vor fi din nou discutate de membrii coaliției PNL-PSD.

Social-democrații și liberalii au decis luni, 24 iulie, că este strict necesar desființarea a 200.000 de posturi din sistemul bugetar care nu sunt ocupate. Reducerea cheltuielilor ministerelor este o altă propunere venită din partea liberalilor care a fost agreată de social-democrați, dar va fi necesară și  o analiză a specialiștilor. Au fost abordate și teme precum combaterea evaziunii fiscale și creșterea colectării la buget.

Tematica discuțiilor cuprinde și: mentinerea unei cote TVA de 9% pentru mâncare, medicamente, dispozitive medicale de tipul protezelor și 19% pentru restul, renunțarea la cota TVA de 5%  pentru manualele școlare, revistele și publicațiile în general, serviciile hoteliere și cazare, intrarea la muzee, și construcții, reintroducerea plății CASS pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară, impozitarea cu 1% pentru proprietățile rezidențiale în valoare de peste 500.000 de euro; impozitarea microintreprinderilor cu 1% sau chiar mai mult din cifra de afaceri; reducerea plafonului – în discuție a fost 250.000 de lei până acum, creșterea taxelor pentru licențele la jocuri de noroc, creșterea taxelor pentru alcool și tutun, creșterea TVA de la 9% la 19% pentru restaurante, supraimpozitarea sumelor de transfer în cazul companiilor care își externalizează profitul afară sau în off shore. Aici taxa ar fi de 15%, majorarea impozitelor pe dividente de la 8% la 10%.

Coaliția PNL-PSD se află în impas datorită faptului că deficitul bugetar a ajuns la 37 de miliarde, adică 2,33% din PIB. Ținta stabilită pentru finalul acestui an este de 4,4%.

July 26, 2023

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!