Diomaye Faye: Eliberat din închisoare a ajuns favorit la prezidențiale în Senegal

Views

De la o închisoare din Dakar la președinție. Bassirou Diomaye Faye, anti-establishmentul din Senegal, întruchipează carisma câștigătoare a mentorului său, Ousmane Sonko, care l-a susținut ca înlocuitor al său.

YouTube video

March 25, 2024, Nova Stories | News

„Bassirou sunt eu”, a spus Sonko despre numărul doi, care la vârsta de 44 de ani urmează să devină cel mai tânăr șef de stat al Senegalului. Fostul inspector fiscal a devenit popular ridicându-se extrem de repede din umbra lui Sonko, care l-a susținut pe Faye după ce i s-a interzis să participe la cursa prezidențială de duminică.

Eliberați din închisoare pe 14 martie, aceștia au mers într-un tur de campanie, spre deliciul mulțimii încântate. „Sonko este Diomaye, Diomaye este Sonko” – au scandat susținătorii.

Diomaye Faye – care nu a deținut niciodată funcții in stat – a promis senegalezilor o schimbare profundă și panafricanism de stânga. Prezentându-se ca parte a unei noi generații de politicieni, el crede în suveranitatea națională, o distribuție mai echitabilă a bogăției și reforma a ceea ce el vede ca fiind un sistem de justiție corupt.

Diomaye Faye promite că va renegocia contractele de petrol și pescuit și spune că nu se teme să creeze o nouă monedă națională în locul francului CFA – măsură denunțată de oponentul său guvernamental pentru președintele Amadou Ba.

Rivalii lui Faye îl acuză că conduce un grup de „aventurieri” dispuși să urmeze politici periculoase pentru țară.

Provenit dintr-un mediu rural modest, Faye, un musulman care a apărut la mitingul său final alături de cele două soții ale sale, îmbrăcat în rochia sa boubou cu mâneci largi.

Împreună, au înființat în 2014 partidul politic Pastef, pe care autoritățile l-au dizolvat anul trecut. „Sunt două fețe ale aceleiași monede, cu două stiluri diferite”, a spus Moustapha Sarr, antrenor al foștilor activiști Pastef.

Dar stând deasupra trapei vehiculului său de campanie, Faye a ieșit din umbra lui Sonko în încercarea de a câștiga inimile și mințile fanilor mentorului său.

Faye a numit chiar unul dintre fiii săi Ousmane în onoarea tovarășului său politic. Cei doi au petrecut timp împreună în aceeași închisoare.

În aprilie anul trecut, Faye a fost acuzat de mai multe infracțiuni, inclusiv de sfidarea instanței, după ce a difuzat un mesaj critic la adresa justiției în cauza împotriva lui Sonko.

Sonko s-a alăturat lui Faye în închisoare în iulie, sub acuzații, inclusiv îndemnarea la insurecție.

Câteva sute de membri ai opoziției au fost arestați din 2021, când Sonko și-a început conflictul amar cu statul care a stârnit tulburări mortale.

Tulburările au fost motivul pentru care președintele în exercițiu Macky Sall de a amânat alegerile, cufundând țara vest-africană în cea mai gravă criză politică din ultimele decenii.

„Spuneți adesea că sunt încăpățânat, că nu ne înțelegem niciodată, dar suntem mereu împreună”, a spus Faye, adresându-se lui Sonko în timpul unei conferințe de presă, la o zi după eliberarea lor în temeiul legii de amnistie.

Imediat după ce și-a exprimat votul duminică, el a cerut poporului senegalez „să se calmeze” și „să revină odată pentru totdeauna la liniștea care a fost serios perturbată”.

March 25, 2024, Nova Stories News

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!