UE încheie un acord de 7,4 miliarde de euro cu Egiptul în efortul de a evita o nouă criză a migrației

Views

Cairo/EGIPT, 18 martie — Liderii UE au încheiat un acord de 7,4 miliarde de euro (6,3 miliarde de lire sterline) cu Egiptul pentru a contribui la stimularea economiei clintite a țării, în încercarea de a aduce stabilitate în regiunea „tulburată” și de a evita o nouă criză a migrației în Europa.

March 18, 2024, Nova Stories | News

YouTube video

Liderii UE au încheiat un acord de 7,4 miliarde de euro (6,3 miliarde de lire sterline) cu Egiptul pentru a contribui la stimularea economiei clintite a țării, în încercarea de a aduce stabilitate în regiunea „tulburată” și de a evita o nouă criză a migrației în Europa.

Parteneriatul strategic de trei ani UE-Egipt implică 5 miliarde de euro în împrumuturi avantajoase pentru a sprijini schimbările economice, 1,8 miliarde de euro pentru a sprijini investițiile din sectorul privat și 600 de milioane de euro în granturi, inclusiv 200 de milioane de euro pentru gestionarea migrației.

Acordul este semnat la doar câteva zile după ce membrii parlamentului european au acuzat Bruxelles-ul că „finanțează dictatori” ca urmare a unui acord similar cu Tunisia anul trecut.

Șase lideri ai UE au efectuat duminică călătoria la Cairo după „o muncă diplomatică intensă și eficientă” dintre UE și Egipt în ultimele luni, a declarat premierul italian, Giorgia Meloni.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a condus delegația, a declarat că acordul subliniază „locația strategică” a Egiptului într-un „cartier foarte tulburat” și „rolul vital” pe care îl joacă în „stabilitatea regiunii”.

YouTube video

Aceasta a profitat de ocazie pentru a reînnoi pledoaria pentru o încetare a focului în Gaza, eliberarea tuturor ostaticilor și ajutor urgent pentru palestinieni.

„Suntem cu toții extrem de îngrijorați de războiul din Gaza și de situația umanitară catastrofală care se desfășoară. Gaza se confruntă cu foamete și nu putem accepta acest lucru. Este esențial să se ajungă rapid la un acord privind încetarea focului acum, care să elibereze ostaticii și să permită mai mult ajutor umanitar să ajungă în Gaza”, a spus ea.

YouTube video

Ursula și Meloni li s-au alăturat  întâlnirii cu președintele egiptean, Abdel Fatah al-Sisi, avută cu prim-miniștrii Greciei, Austriei, Ciprului și Belgiei.

Acordul de trei ani face parte din cea mai recentă încercare a blocului europen de a opri refugiații care traversează Marea Mediterană, dar are o sferă mult mai largă decât controversatul acord de 150 de milioane de euro de anul trecut cu Tunisia.

Meloni l-a lăudat pe Sisi pentru rolul Egiptului, alături de SUA și Qatar, în eforturile continue de a pune capăt războiului din Gaza și a abordat, de asemenea, migrația, o problemă politică importantă la nivel intern.

Prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, s-a folosit de această ocazie pentru a face presiuni asupra Israelului. „Situația actuală din Gaza este inacceptabilă”, a spus el, adăugând că curtea internațională de justiție a emis deja o hotărâre provizorie prin care cere Israelului să mărească accesul la ajutorul umanitar. „Ceea ce am văzut în practică este opusul”, a spus el.

YouTube video

Guvernele europene s-au îngrijorat de mult timp de riscul instabilității în Egipt, o țară de 106 milioane de locuitori.  Adversitatea economică și sărăcia au determinat un număr tot mai mare de persoane să părăsească țara în ultimii ani.

Grecia și Italia sunt deosebit de preocupate de riscul unei alte crize de refugiați atât din Gaza, cât și din Egipt, care găzduiește aproximativ 9 milioane de refugiați, inclusiv 4 milioane din Sudan și 1,5 milioane de sirieni, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație a ONU.

Tot în Egipt cu Von der Leyen, Meloni și De Croo au fost Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei; Karl Nehammer, cancelarul austriac; și președintele Ciprului, Nikos Christodoulides.

Human Rights Watch a spus că acordul îl va „răsplati pe liderul autocrat al Egiptului”. Se spunea că, de când Sisi a preluat puterea într-o lovitură de stat din 2013 și a devenit președinte în 2014, guvernele sale „au condus Egiptul cu o mână de fier”, suprimând opoziția, închizând criticii și sufocând mass-media și societatea civilă.

„Acum, această represiune abisală este răsplătită cu un nou sprijin din partea UE”, se arată într-un comunicat.

Declarația comună de patru pagini a inclus angajamente privind drepturile omului, cu angajamentul că ambele părți „vor continua să lucreze la angajamentele lor de a promova în continuare democrația, libertățile fundamentale și drepturile omului, egalitatea de gen și egalitatea de șanse, așa cum sa convenit în prioritățile parteneriatului”.

Published/March 18, 2024

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!