Rusia luptă împotriva terorismului și sprijină actuala putere militară din Mali. ONU își retrage misiunea de menținere a păcii

Views

Gruparea de rebeli separatiști, Coordonarea Mişcărilor din Azawad (CMA), a acuzat armata din Mali şi trupele din gruparea rusă de mercenari Wagner că au lansat atacuri asupra combatanţilor tuaregi în apropierea oraşului Ber.

La aceste acuzații reprezentanții armatei nu au oferit niciun răspuns, însă au anunţat sâmbătă, că şase soldaţi au fost ucişi în acest oraş în timp ce încercau să respingă o incursiune a unor grupuri teroriste.

Amintim că, în iunie curent, guvernul de la Bamako a cerut retragerea Misiunii ONU de menţinere a păcii în Mali. Statul Mali este condus de o juntă militară care a oprit orice comunicare cu Franţa şi cu alte state occidentale. Conducerea actuală a statului african a ales apropierea de Rusia, făcând eforturi uriașe  pentru a opri avansul jihadiştilor care au câştigat teren în Mali dar ți în alte țări precum Niger și Burkina Faso.

În urma înrăutățirii situației de securitate în țara africană, ONU a hotărât să grăbească retragerea misiunii MINUSMA.  După această retragere sunt amplificate temerile referitoare la viitoare încălcări ale acordului de pace încheiat în 2015 între guvernul din Mali şi rebelii tuaregi. Deasemenea există previziuni deloc bune în privința intensificării insurgenţei grupărilor islamiste.

Wagner are în Mali aproximativ o mie de combatanţi, care desfăşoară operaţiuni comune cu armata statului african împotriva grupărilor rebele şi jihadiste.

August 13, 2023

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!