Grupul statelor BRICS ar putea lua decizia extinderii. Cine va beneficia?

Views
Membrii grupului economic BRICS al marilor economii emergente se întâlnesc săptămâna aceasta în Africa de Sud pentru un summit care ar putea determina viitorul blocului – și cât de tare este respinsă o nouă oride mondială pe care o consideră dominată pe nedrept de Occident, notează CNN.
Grupul din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud nu a fost niciodată mai proeminent pe scena mondială.
Liderul Rusiei nu poate participa la summit, deoarece țara gazdă, Africa de Sud, ar fi obligată să-l aresteze pentru presupuse crime de război. Alți doi membri, India și China, se confruntă cu un conflict la graniță înfocat. Și în timp ce Beijingul este blocat într-o rivalitate cu Statele Unite, New Delhi are legături strânse cu Washington.
Discuțiile privind adăugarea de noi membri sunt de așteptat să figureze pe agenda summit-ului de trei zile care începe marți, unde liderii BRICS – cu excepția rusului Vladimir Putin – se vor reuni în persoană pentru prima dată de la pandemie.
Președintele sud-african Cyril Ramaphosa și-a exprimat duminică sprijinul pentru expansiunea BRICS, spunând că un organism mai mare va „reprezenta un grup divers de națiuni” care împărtășesc o „dorință comună de a avea o ordine globală mai echilibrată” într-o lume „din ce în ce mai complexă și fracturată” .
Miza în deciziile privind extinderea este direcția și identitatea grupului, ai cărui membri își propun o autoritate mai clară  într-un sistem internațional pe care îl consideră că  actualmente favorizează Occidentul și națiunile din G7 (Grupul celor Șapte), în ciuda unei schimbări referitoare la cine domină economia globală față de ultimele decenii.
Analiștii spun că blocul riscă să devină cu siguranță unul geopolitic, în încercarea sa de a reechilibra puterea globală, mai ales că China și Rusia încearcă să-l aducă de partea sa.
Problema expansiunii poate fi „primul test de stres al asociației în aproape zece ani și jumătate de existență”, potrivit lui Bhaso Ndzendze, profesor asociat de politică și relații internaționale la Universitatea din Johannesburg.
Extinderea blocului prin asocierea unor noi membri „ar extinde prezența globală a grupului” și ar crește acceptarea pentru agenda sa , pentru a contracara dominația politică a Occidentului, a spus el.
Dacă Putin, Xi Jinping, Narendra Modi, Luiz Inacio Lula da Silva și gazda lor, Cyril Ramaphosa decid să se permită aderarea unor noi membri la BRICS precum  și modul în care își vor alege acești potențiali membri – vor avea implicații globale semnificative, spun analiștii.
O nouă extindere ar fi doar a doua din istoria grupului, care se concentrează pe dezvoltarea economică și pe creșterea influenței membrilor săi în forumurile globale.
Acum, 22 de țări și-au exprimat oficial interesul de a adera la bloc, în timp ce multe au făcut și întrebări informale, a declarat luna trecută ambasadorul Africii de Sud la BRICS, Anil Sooklal. Cei care au aplicat oficial includ Argentina, Mexic, Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Nigeria și Bangladesh, au declarat oficialii sud-africani.
Țările au o serie de motive pentru a aplica, de la interes pentru inițiative economice specifice, cum ar fi tranziția la monedele locale îndeosebi pentru a „provoca SUA”, a spus Mihaela Papa, cercetător senior în proiectul Rising Power Alliances de la Universitatea Tufts din SUA.
Apoi sunt cei care doresc un acces mai ușor în China sau alte țări BRICS sau mai mult control în timpul tensiunilor majore de putere și al incertitudinii”, a spus ea, adăugând că pentru membri, „a decide extinderea înseamnă a decide direcția viitoare a grupului”.
Noii membri cu influență economică ar putea cataliza capacitatea grupului de a remodela sau de a crea alternative la instituțiile globale de putere existente. Alegerea de a include țări care sunt în mod deschis antagonice față de Occident, cum ar fi Iranul, l-ar putea schimba și mai mult spre a deveni un bloc anti-occidental, spun experții.
Adăugarea de noi membri este probabil să aibă cel puțin unele efecte secundare pozitive pentru cel mai puternic membru al grupului, China, mai ales că Xi încearcă să-și poziționeze țara ca lider. în revizuirea unui sistem condus de SUA, el consideră că dorește să limiteze ascensiunea țării sale.
„Extinderea BRICS prin adăugarea de noi membri îi va face mai puternici și pot revendica o voce colectivă, cu atât mai mult cu cât China, ca cea mai mare economie, va pretinde conducerea și reprezentarea lumii în curs de dezvoltare”, a declarat Yun Sun, directorul Programului China la think tank-ul Stimson din Washington.
Interesul larg al țărilor de a adera la BRICS este, de asemenea, un impuls pentru Putin – care rămâne binevenit în bloc, în ciuda faptului că este văzut ca un paria și criminal de război în Occident. De asemenea, indică un decalaj tot mai mare între prioritățile acelor țări care se aliniază la BRICS și națiunile occidentale bogate care s-au unit împotriva lui în sprijinul Ucrainei, spun analiștii.
Analistul din Bangalore Manoj Kewalramani a indicat o nouă viziune asupra lumii în curs de dezvoltare. „Există multă frustrare că Rusia a inițiat războiul, dar există (și) această recunoaștere că aveți nevoie de două mâini pentru a aplauda și există lucruri pe care NATO și Statele Unite le-au făcut” pentru a declanșa sau prelungi conflictul din Ucraina, a spus el.
Când vine vorba de interesul acestor țări occidentale de a privi către sfârșitul războiului, „vor vedea că izolarea Rusiei nu le ajută”, a spus Kewalramani, care conduce studiile Indo-Pacifice la centrul de cercetare al Instituției Takshashila.
 „Occidentul pare să se închidă în sine”, a completat cunoscutul analist Kewalramani.
August 22, 2023
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!