NATO trebuie să OPREASCĂ FURNIZAREA de arme Ucrainei – a cerut Viktor Orban la Vilnius

Views
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat în timpul summitului de la Vilnius că „țările NATO ar trebui să se oprească din a furniza arme Ucrainei, să nu mai antreneze soldații ucraineni și să înceapă cît mai curînd posibil negocierile de pace”.
YouTube video
„NATO a fost creată pentru a proteja statele membre, nu pentru a desfășura acțiuni militare pe teritoriul altor țări”, a atenționat premierul Ungariei.
„Poziția Ungariei rămîne neschimbată și o vom reprezenta. În loc să aducem arme în Ucraina, ar trebui să aducem pacea. Încetarea focului este necesară, iar în loc de război, ar trebui să înceapă cît mai curînd posibil negocierile de pace. Poziția Ungariei este clară, deoarece războiul este în vecinătatea noastră și zeci de mii de unguri sînt în pericol imediat, deoarece există unguri care locuiesc în Transcarpatia”, a punctat Viktor Orban.
„Ungaria insistă ca NATO să nu-și schimbe poziția anterioară. NATO este o alianță de apărare militară, a fost creată pentru a proteja statele membre, nu pentru a desfășura acțiuni militare pe teritoriul altor țări. La începutul negocierilor, poziția Ungariei coincide în totalitate cu poziția NATO, deoarece NATO nu trimite trupe, nu trimite arme, nu antrenează unități militare de luptă, ci încearcă mai degrabă să consolideze capacitățile de apărare ale propriilor state membre. Acest lucru este necesar și corect, iar Ungaria îl va susține”, a mai spus premierul Ungariei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat la încheierea summitului de la Vinius, faptul că liderii NATO au luat decizii majore pentru a adapta blocul militar pentru provocările viitorului iar aliaţii au convenit asupra celor mai bune planuri de apărare ale NATO de la Războiul Rece încoace, consolidând angajamentul privind investiţiile în domeniul apărării, au convenit să aducă Ucraina mai aproape de NATO şi au aprofundat parteneriatele din întreaga lume.
Amintim că, Jens Stoltenberg a prezidat reuniunea inaugurală a  Consiliului NATO-Ucraina, la care a fost prezent și preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Secretarul general a subliniat că, de acum înainte, NATO şi Ucraina se vor reuni în cadrul Consiliului „pentru a discuta şi a decide de la egal la egal”.
A fost aprobat și un nou pachet de asistenţă multianuală pentru Ucraina în scopul de a se face trecerea de la echipamentele şi standardele sovietice la cele NATO .
În cadrul summitului, s-a anunțat că Ucraina va fi membră NATO şi au eliminat cerinţa unui Planului de acţiune pentru aderare (MAP).
„Acest lucru va schimba calea de aderare a Ucrainei de la un proces în două etape la un proces într-o singură etapă”, a arătat Stoltenberg. „Vom lansa o invitaţie pentru ca Ucraina să adere la NATO atunci cînd aliaţii vor fi de acord că sînt îndeplinite condiţiile”, a spus Jens Stoltenberg , adăugând că Ucraina este acum „mai aproape de NATO ca niciodată”.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!