500 de mii de ruble promiși pentru întreg grupul de teroriști. ISIS sau Ucraina – cine se află în spatele masacrului

Views

Doi dintre teroriştii care au participat la atacul asupra Crocus City Hall au primit probabil instrucţiuni atunci când au călătorit în Turcia, ceilalţi au fost găsiţi implicaţi și în alte crime pe teritoriul Rusiei. Potrivit unei surse, onorariul de 500 de mii de ruble a fost promis pentru intreg grupul de teroriști, informează IZVESTIA.

March 25, 2024, Nova Stories | News

În plus, organizatorii atacului sângeros de la Crocus ar fi putut pregăti simultan un atac terorist într-una dintre țările din Asia Centrală, dar acesta a fost împiedicat. Cine se află în spatele crimelor barbare de la Krasnogorsk — ISIS, interzis în Federația Rusă sau serviciile speciale ucrainene și care sunt argumentele în favoarea fiecăreia dintre aceste versiuni — a analizat Izvestia.

Cine sunt teroriștii

În seara zilei de 24 martie, autorii atacului terorist de la Crocus City Hall au fost duși la Tribunalul Districtual Basmanny din Moscova în scopul de a fi arestați  preventiv. Aceștia sunt acuzați într-un dosar penal de terorism inițiat de Comitetul de anchetă rus (articolul 205 din Codul penal al Federației Ruse).

Dalerjon Mirzoev a fost primul acuzat – are 32 de ani, este tată a patru copii minori. După ce a intrat în Rusia, autoritățile au emis o înregistrare temporară pentru trei luni la Novosibirsk, dar aceasta a expirat. Al doilea acuzat este Rachabalizoda Murodali, 30 de ani, cu studii medii incomplete, căsătorit, are un copil, fără antecedente penale. Aproape de miezul nopții, instanța a primit și materiale referitoare la Muhammadsobir Fayzov și Shamsidin Fariduni.

Ședința s-a desfășurat cu ușile închise la cererea anchetatorilor pentru a nu fi pus în pericol secretul anchetei.

Atât Mirzoev, cât și Murodali au fost în cele din urmă arestați pentru două luni – până pe 22 mai. Audierile de judecată în cauzele celorlalți doi inculpați erau în desfășurare în timpul nopții de 24 martie.

În seara zilei de 24 martie, lista celor uciși în urma atacului includea 137 de persoane. Alte 180 de persoane au fost rănite. Dintre aceștia, 142 de pacienți rămân în spitale, 32 au fost externați.

Referitor la atacul terorist din capitala Rusiei, participanții săi cu greu pot fi numiți o celulă teroristă organizată în sensul clasic – aceasta nu a existat în cadrul niciunei structuri, ci s-a format literalmente cu câteva săptămâni înainte de atacul terorist, a explicat sursa. Potrivit acestuia, doi dintre participanții săi au primit instrucțiuni atunci când au călătorit în Turcia, iar restul au fost recrutați pe teritoriul Rusiei.

Au fost selectate persoane despre care nu se știa anterior că ar fi aderat la islamul radical, astfel încât serviciile speciale să nu poată preveni un atac terorist în faza de pregătire cu ajutorul rețelei lor de agenți, au stabilit experții. 

„Date preliminare disponibile anchetei arată că autorii atacului terorist de la Crocus s-au întâlnit în urmă cu aproximativ 3-4 săptămâni și înainte de aceasta nu au lăsat nicio dovadă a legăturilor lor cu grupuri islamiste radicale în spațiul public sau pe rețelele sociale”, a subliniat un specialist în domeniul securității antiteroriste, pentru publicați Izvestia.

Cel mai probabil, avem de-a face cu o selecție aleatorie de executanți, obsedați de lipsa banilor și radicalizați de curatorul lor.

Cum s-a format grupul de teroriști

Reconstituind cursul evenimentelor, s-a luat în calcul că pregătirile pentru atacul terorist au început cu câteva săptămâni înainte ca acesta să aibă loc. Pe 4 martie, unul dintre criminali a sosit din Turcia în Rusia – în filmarea interogatoriului acesta se prezintă ca Shamsuddin Fariduni.

Pe 7 martie,  teroristul a apărut la  Crocus – în acea zi a avut loc un concert al tenorului italian Alessandro Safina –  zi în care teroristul a fost focalizat din greșală de obiectivul unui aparat foto. Probabil că în timpul acestei vizite a studiat aspectul clădirii, amplasarea posturilor de securitate și a dezvoltat căi de evacuare.

Este posibil, spune sursa Izvestiei, ca atentatul terorist să fi fost planificat într-una din zilele imediat după 7 martie. In data de 8 martie Grigory Leps a susținut un concert la Crocus, iar în perioada 9-11 martie – a concertat SHAMAN. Până atunci, se pare, ceilalți participanți direcți la atacul terorist fuseseră de asemenea recrutați.

Cele mai multe informații care au fost deja publicate despre sunt despre cel mai tânăr dintre ei, Muhammadsobir Fayzov, în vârstă de 19 ani. Se pare că a trăit în regiunea Ivanovo cel puțin câțiva ani, lucrând ca stilist în saloanele de înfrumusețare. Mai întâi în lanțul de frizerie Ploshchadka, apoi în salonul MyStyle din satul Teykovo, la 30 km de Ivanovo.

„A colaborat cu  noi din noiembrie până în ianuarie [2024], apoi a plecat pentru că nu era mulțumit de salariu. Nu a vorbit niciodată despre politică”, – a spus MyStyle jurnaliștilor de la Izvestia.

Tot in satul Teykovo, Fayzov a mers la sală. „A studiat kickboxing sau thai boxing cu un alt antrenor”, ​​a spus Andrey Kurbatov, antrenorul clubului MMA Teikovo.

Din luna ianuarie, când Fayzov a părăsit MyStyle, urmele lui s-au pierdut de ceva timp. Acesta a apărut la scurt timp, în februarie, la Moscova, într-un hostel de lângă autostrada Dmitrovskoe. Acolo locuia împreună cu Fariduni, dar mai apăreau periodic și alți oaspeți, a spus administratorul pensiunii.

Printre ei se numără Dalerjon Mirzoev. Răspunzând la întrebările ofițerilor de securitate în timpul primului interogatoriu, el a spus că un bărbat pe nume Abdullo, pe care l-a cunoscut prin Telegram, și-a cumpărat o mașină și au vrut să lucreze împreună pe taxi. Dar afacerea nu a funcționat, iar Mirzoev a fost de acord cu propunerea de a participa la atacul terorist.

Nu există încă informații exacte despre un alt terorist, Rachabalizoda Murodali.

Cum a avut loc recrutarea teroriştilor

Judecând după mărturia celor arestați, recrutarea a fost efectuată pe Telegram, pe o rețea de canale aparținând predicatorilor wahabiți.

„Am ascultat o lecție la Telegram, un predicator. Apoi ne-au contactat. Ei ne-au scris pe Telegram, fără nume, fără nimic. A oferit bani. 500 de mii. Pentru a ucide, indiferent pe cine”, a spus Shamsuddin Fariduni în timpul interogatoriului.

Potrivit suspectului, 250 de mii au fost transferate ca avans. Sursa Izvestiei clarifică un detaliu important: 500 de mii este un onorariu promis nu fiecărui terorist în parte, ci întregului grup.

Dalerjon Mirzoev a fost recrutat la Telegram. „Aceasta nu a fost o celulă de terorişti, fanatici în sensul clasic. Curatorul, liderul lor spiritual, nu trebuie să se afle pe teritoriul Rusiei pentru asta; totul poate fi controlat de la distanță”, a explicat pentru Izvestia un specialist în domeniul securității antiteroriste.

„Aceștia erau selectați aleatoriu, cu un nivel extrem de scăzut de inteligență și gândire critică. Acest lucru a permis curatorilor lor, care sunt pricepuți într-o varietate de tehnici și metode de recrutare și presiune psihologică, să transforme șoferii de taxi și frizerii în teroriști.

Turcia este țara unde predicatorii locuiesc acum

„Predicatorii wahabiți locuiesc acum în Turcia, ei au fost condamnați în lipsă și trecuți pe lista de urmăriți în Rusia, de exemplu, Abdullah Kosteksky și Abu Umar Sasitlinsky. Totul este bine acolo, au propriul centru media prin care predică”, a subliniat expertul.

Faptul că predicile de pe internet sunt o metodă obișnuită de recrutare a fost confirmat Izvestiei de un savant în religie și doctor în științe istorice, Roman Silantiev.

„Un emisar ISIS (organizația este interzisă în Rusia ca organizație teroristă) știe cum trebuie să recruteze oameni – anume enoriașii unei anumite moschei sau abonații unui canal de Telegram. Dacă predicatori precum Kosteksky sau Sasitlinsky au „faima” in râdurile ISIS, atunci tocmai printre abonații lor ar trebui să căutăm luptători, ceea ce, de fapt, s-ar putea face”, a declarat expertul.

 Dacă o persoană s-a abonat, dacă îi place și ascultă, atunci cel mai probabil are aceleași opinii. Prin urmare, iată o selecție a persoanelor potrivite cu opiniile potrivite.

Cine ar putea recruta

Identitatea recrutorilor este o întrebare deschisă, sunt de părere interlocutorii Izvestiei. Informațiile disponibile indică faptul că acestea ar putea fi atât structurile ISIS în sine, cât și serviciile speciale ucrainene din spatele lor. 

Desigur, recrutorii direcți au fost probabil islamiști radicali din Statul Islamic. Dar, de fapt, aceleași metode de recrutare prin Telegram sunt folosite și de serviciile speciale ucrainene, care recrutează tineri pentru a da foc birourilor militare de înregistrare și înrolare, și agențiilor guvernamentale, spune interlocutorul Izvestiei, specializat în domeniul antiterorism.

„Trebuie să recunoaștem că tovarășii din Ucraina știu să incite la acte criminale – incendierea birourilor militare de înregistrare și înrolare, secții de votare. Și dacă și doctorii în știință fac deja sabotaj, fiind siguri că îndeplinesc unele sarcini ale serviciilor speciale”, este de părere Roman Silantiev.

Implicarea serviciilor de informații ucrainiene și a celor occidentale

Detaliile anchetei indică posibila implicare nu doar a serviciilor de informații ucrainene, ci și occidentale în tragedie, a declarat un interlocutor pentru Izvestia.

„Serviciile de informații serioase ar putea găsi recruți care să comită acest tip de atac terorist, pe care să-i dea apoi naziștilor ucraineni”, a adăugat el.

„Permiteți-mi să vă reamintesc că Katiba Tawhid wal-Jihad și Hizb ut-Tahrir al-Islami (ambele organizații sunt interzise în Rusia ca organizații teroriste internaționale) sunt angajate în munca de implicare a cetățenilor din republicile din Asia Centrală aflate pe teritoriul Rusiei în terorismul clandestin” .

În evenimentele legate de atacul terorist de la Crocus, există o mulțime de detalii care, deși indirect, pot indica implicarea serviciilor speciale ucrainene în planificarea infracțiunilor. Prima este metoda de recrutare. Potrivit interlocutorilor Izvestiei, serviciile speciale ucrainene cooperează îndeaproape cu predicatorii radicali – aceiași Abdulla Kosteksky și Abu Umar Sasitlinsky.

„De exemplu, Anvar (Andrey) Derkach, un jurnalist ucrainean convertit la islam, vorbește adesea în numele acestor predicatori. A fost strâns asociat cu tătarii din Crimeea, cu Hizb ut-Tahrir al-Islami. Derkach are legătură directă cu serviciile de informații ucrainene; protestele recente din Daghestan au avut legătură cu el. Mai mulți adepți ai lui Hizb ut-Tahrir al-Islami se află pe teritoriul Ucrainei și luptă în așa-numitul batalion Ichkeria, ca parte a Forțelor Armate ucrainene”, notează unul dintre interlocutorii Izvestiei.

Al doilea moment sunt acțiunile pe care le-au întreprins teroriștii în încercarea lor de a scăpa după crimă. Vladimir Putin, în discursul său cu ocazia tragediei, a spus că, Potrivit datelor preliminare, „a fost pregătită o fereastră pe partea frontierei cu Ucraina pentru ca teroriștii să poată să treacă granița de stat”.

Au mers spre granița cu Ucraina 

„Au mers tocmai spre Ucraina și Belarus, deși era mult mai logic, după ce au comis un atac terorist, să se disperseze printre milioanele de migranți care lucrează aici, decât să încerce să treacă prin în zone de frontieră bine controlate. Este clar.  Li s-a promis o „fereastră”, – crede un expert în activități antiteroriste.

Al treilea argument sunt armele folosite de terorişti. — Acesta este un AK12 cu vopsea de camuflaj, o caracteristică a unei arme care este utilizată special în zona de apărare aeriană. În Rusia, este aproape imposibil să obțineți astfel de arme, a spus unul dintre interlocutorii Izvestiei.

Acest lucru, a spus el, conduce la presupunerea că armele au fost transportate în Rusia din partea ucraineană, așa cum sa întâmplat în cazul atentatelor la viața jurnalistei Daria Dugină și a corespondentului militar Vlad Tătarski.

În acest moment, toate armele lăsate de terorişti au fost trimise pentru examinări balistice, criminalistice şi de altă natură pentru a înţelege cum au ajuns în mâinile teroriştilor, a menţionat sursa.

În acest moment, filiala afgană a ISIS, Vilayat Khorasan, a revendicat atacul. A publicat un mesaj și un videoclip corespunzător pe site-ul său web.

În același timp, reacția Washingtonului la ceea ce s-a întâmplat merită o analiză separată. La doar câteva ore după tragedie, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat fără echivoc că nu a văzut niciun indiciu al unei „urme ucrainene” în atacul terorist.

Până la finalul anchetei asupra atacului terorist de la Crocus, orice scuză a Kievului venită din partea Washingtonului ar trebui să fie considerată drept probă, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe 24 martie.

„La urma urmei, finanțarea activităților teroriste ale grupărilor criminale organizate de la Kiev de către democrații americani și participarea la schemele de corupție ale familiei [președintele american Joe] Biden au loc de mulți ani”, a scris diplomatul în canalul său de telegram.

March 25, 2024, Nova Stories, Source/iz.ru

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!