Scrisoarea primită de Viktor Orban în care i s-a spus ce să spună și ce nu, mărul discordiei dintre București și Budapesta

Views

Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat la Ministerul român de Externe după discursul susținut sâmbătă, 22 iulie, de premierul ungar Viktor Orban la Băile Tușnad. Ministerul Afacerilor Externe al României a transmis în această seară mai multe precizări.

MAE român: „Am exprimat surprinderea față de prezentarea în discursul său a aspectelor comunicate verbal, pe canale diplomatice”.

„Partea română a reiterat faptul că, în cadrul dialogului diplomatic constant cu partea ungară, a făcut în mod repetat apel la reținere în declarațiile și mesajele publice ale oficialilor ungari aflați în vizite private în România, inclusiv în perspectiva Taberei de Vară de la Băile Tușnad de anul acesta”.

Ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó a anunțat luni că ambasadorul Ungariei la București a fost convocat la Ministerul român de Externe, la scurt timp după după discursul susținut sâmbătă de Viktor Orban la Băile Tușnad, în cadrul Taberei de Vară.

În context, MAE spune că și-a „exprimat surprinderea față de prezentarea în discursul public al prim-ministrului ungar a aspectelor comunicate verbal, pe canale diplomatice, privilegiate constant de partea română”.

„MAE român a precizat, totodată, că declarațiile publice neadecvate transmise cu acest prilej nu sunt în consonanță cu obiectivul promovării unei relații pragmatice, constructive, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două state, obiectiv susținut de partea română” – conchide Ministerul român de Externe.

Péter Szijjártó a făcut acest anunț pe Facebook, el spunând că autoritățile de la Budapesta sunt interesate ca relațiile între România și Ungaria să se bazeze „pe respect reciproc”.

Reamintim că, Viktor Orban a uimit auditoriul în acest an  la Tușnad, declarând că Ministerul de Externe de la București i-a trimis un material în care îi precizează despre ce poate să vorbească şi despre ce nu poate. Orban a mai completat că i s-a spus să nu vorbească despre „chestiuni delicate”, „sensibilităţi”, „simboluri naţionale care pot jigni sentimentele românilor”. Premierul Ungariei a susţinut că i s-a sugerat să nu vorbească nici  despre drepturile colective ale minorităţilor, răspunzând la această recomandare: „Ok, nu am să spun nimic despre asta, dar constat că aceste drepturi există şi maghiarii de aici sunt îndreptăţiţi să aibă aceste drepturi colective”.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!