Șuierături în parlamentul României. Senatoarea Șoșoacă și-a susținut discursul pe scena Parlamentului

Views

Camera Deputaţilor şi Senatul României s-au reunit, în cursul zilei de luni, 26 iunie, pentru a dezbate şi vota proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Inițiatorul legii, deputatul PSD Alfred Simonis, a făcut apel la toți parlamentarii să voteze legea.

Parlamentarii USR au spus că actualul proiect a fost copiat după un proiect depus de USR.

În timp ce aleșii poporului încercau să voteze legea tăierii pensiilor speciale ale parlamentarilor, Diana Șoșoacă a urcat pe scena de la tribuna parlamentului și a avut un discurs cu fluierături, dar și un recital din repertoriul propriu. Fără a i se da microfonul la tribună senatoarea a reuțit să se facă auzită. „Mergeți la circ”, i-a transmis președintele de ședință. 

Legea ce prevede eliminarea pensiilor speciale de care beneficiau senatorii și deputații a fost adoptată de camerele reunite ale parlamentului. Ședința a fost bruiată, din momentul în care senatoarea Diana Șoșoacă a început să sufle într-un fluier cu scopul de a opri dezbaterile și chiar votul. Aceasta a motivat gestul său, exprimându-și nemulțumirea pentru că nu i s-a dat cuvântul la tribună.

Pensiile speciale ale parlamentarilor români au fost eliminate cut 382 voturi şi 3 abţineri, în timp ce 3 parlamentari nu și-au exprimat votul.  Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus că „începem reforma pensiilor speciale cu noi înșine”, iar șeful social-democraților, Marcel Ciolacu spus că nu există posibilitatea ca legea să fie declarată neconstituțională.

Scenariul votului privind tăierea pensiilor speciale s-a repetat după ce în 2021, parlamentarii au votat și atunci eliminarea acestor pensii, însă după ce 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Parlamentul, instanţele au sesizat Curtea Constituțională cu privire la neconstituţionalitatea Legii 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

După aproximativ un an de inițierea demersului în instanță, CCR a declarat legea neconstituțională.

Amintim că, senatoarea independentă Diana Șoșoacă a ajuns în Parlament pe listele AUR, în noiembrie 2020, senator de Iași, după ce a fost promovată și susținută de exponenții politici ai acestei formațiuni.

June 27, 2023

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!