Puterea politică din România i-a limitat DREPTUL LA EXPRIMARE lui Viktor Orban – în cadrul discursului anual de la Tușnad

Views

Premierul ungar Viktor Orban și-a susținut discursul anual în cadrul Universităţii Libere de Vară şi Taberei Studenţeşti care are loc la Tuşnad, România.  În discursul său din acest an, Orban a acuzat că Ministerul român de Externe i-ar fi transmis o listă cu anumite cerințe ce ar fi trebuit îndeplinite.

Viktor Orban a uimit auditoriul în acest an declarând că Ministerul de Externe de la București i-a trimis un material în care îi precizează despre ce poate să vorbească şi despre ce nu poate. Referitor la pretențiile exprimate de autoritățile din România, acesta a menționat că Ungaria sa va prelua preşedinţia Consiliului UE, iar „obiectivul principal al Ungariei” va fi acela de a ajuta România să aderare la spaţiul Schengen.

„Ministerul Afacerilor Externe, care ţine mai mult de Preşedinţie, mi-a trimis un material şi mi-a spus despre ce să nu vorbesc, despre ce pot să vorbesc, dar cum anume, şi ce anume ar trebui să omit absolut din discursul meu”, a susținut Viktor Orban.

Orban a mai completat că i s-a spus să nu vorbească despre „chestiuni delicate”, „sensibilităţi”, „simboluri naţionale care pot jigni sentimentele românilor” şi a adăugat că este de acord să nu facă referire la astfel de subiecte. Chiar și așa, premierul ungar le-a spus bun venit „prietenilor noştri care s-au prezentat aici cu steaguri”.

Este vorba despre membrii asociaţiilor „Frăţia Ortodoxă” şi „Calea Neamului”, care au încercat să forțeze intrarea la eveniment cu steaguri tricolore, aceştia nefiind lăsaţi să pătrundă.

Viktor Orban a susţinut că i s-a sugerat să nu vorbească nici  despre drepturile colective ale minorităţilor, răspunzând la această recomandare: „Ok, nu am să spun nimic despre asta, dar constat că aceste drepturi există şi maghiarii de aici sunt îndreptăţiţi să aibă aceste drepturi colective”.

Un alt subiect sensibil în opinia puterii politice din România ar fi  „unităţile administrativ teritoriale din România care nu există”, Orban comentând în aplauzele participanţilor că este vorba despre Ţinutul Secuiesc.

July 22, 2023

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!