Prim-adjunctul șefului Centrului de Operațiuni Speciale al Serviciului de Securitate al Ucrainei condamnat pentru înaltă trădare

Views

Tribunalul Districtual Șevcenkovski din Kiev l-a condamnat pe fostul prim-adjunct al șefului Centrului de Operațiuni Speciale „A” al Serviciului de Securitate al Ucrainei, generalul-maior SBU Valeri Șaitanov, la 12 ani de închisoare cu confiscarea bunurilor. Acest lucru a fost raportat de Biroul Procurorului General al Ucrainei, a anunțat Nastoyashee Vremya.

Șaitanov a fost găsit vinovat în temeiul a cinci articole din Codul Penal al Ucrainei: înaltă trădare (partea 1 a articolului 111), o tentativă completă de a comite un act terorist (partea 2 a articolului 15, partea 5 a articolului 27, partea 2 a articolului 258). ), precum și manipularea ilegală a armelor de foc (partea 1 a articolului 263).

Potrivit anchetatorilor, Shaitanov era sub pseudonimul „Bobyl” sub pseudonimul „Bobyl” cu colonelul FSB Igor Egorov care purta indicativul „Elbrus”, potrivit Parchetului General al Ucrainei, unul dintre organizatorii ocupării și desfășurării activităților teroriste în Donbas în vara anului 2014.

Anchetatorii au mai stabilit că Șaitanov a colectat și a transmis părții ruse informații despre „operațiuni secrete din zona Zona de operațiuni antiteroriste (ATO) și angajații implicați în acestea, despre operativi și ofițeri de contrainformații ai SBU”.

De la începutul războiului, ofițerii de la Serviciul de Securitate al Ucrainei au fost deseori concediați. Unul dintre cele mai comune motive este suspiciunea de cooperare cu serviciile speciale ruse.

Amintim că, Șaitanov a fost reținut în aprilie 2020 ca urmare a unei operațiuni speciale în mai multe etape a contrainformațiilor SBU.

Foto: Valeri Șaitanov, General-Maior SBU

În anunțul Parchetului Ucrainei, numele generalului lipsește, dar presa ucraineană a reconstituit cazul conform unor nuanțe din comunicatul de presă, în special, declarația procuraturii care indica că anume condamnatul pregătea asasinarea „unui maior al forțelor armate ale Republicii Cecene Ichkeria, care, din februarie 2015, în timpul războiului din estul Ucrainei, a condus batalionul internațional de menținere a păcii „Dzhokhar Dudayev”.

În iunie 2017, Adam Osmaev a fost grav rănit la Kiev.  El a fost împușcat de Artur Kurmakaev, un șef notoriu al lumii criminale  din Sankt Petersburg. În octombrie același an, asupra mașinii în care se aflau Adam Osmaev și soția sa Amina Okueva a fost deschis focul în apropiere de Kiev. Okueva a murit, Osmaev a fost rănit.

În Rusia, Osmaev a fost suspectat că plănuia asasinate împotriva lui Ramzan Kadyrov și Vladimir Putin, precum și o tentativă de a organiza un atac terorist la Moscova. În 2014, batalionul de voluntari „Dzhokhar Dudayev” sub comanda lui Osmaev a luptat în Donbas de partea armatei ucrainene. După reținerea lui Șaitanov, Interfax-Ucraina a raportat că în timpul Maidanului din 2014, acesta a condus un grup de asalt care a preluat controlul asupra Casei Sindicatelor din Kiev.

August 14, 2023
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!