Pe fondul protestelor fermierilor, politicienii “ipocriți” din UE își moderează politicile climatice

Views

Datorită presiunilor exercitate de către extrema dreaptă la apropiatele alegeri europarlamentare din 2024, pe întregul continent apar concesii în privința mediului, notează EUROACTIV.

February 2, 2024, Nova Stories | News

Iritați de criza energetică, îngreunați de birocrație și înfuriați de eforturile destinate reducerii poluării, agricultorii din Europa afirmă că oamenii nu le ascultă plângerile comentează The Guardian.

”În ultimii ani, am vorbit cât se poate de clar, dar nu am fost auziți”, a declarat miercuri Copa Cogeca, cel mai mare susținător al agricultorilor, într-o scrisoare deschisă adresată președintei Comisiei Europene, Usula von der Leyen. “În situația actuală, supraviețuirea breslei agicultorilor europeni e în pericol”.

Urmărind tractoarele făcându-și loc prin marile orașe, politicienii aflați în birourile de la Paris și Bruxelles au luat notă de furia lor. Miercuri, după săptămâni întregi de demonstrații răspândite în tot vestul Europei, agricultorii au înregistrat prima lor victorie, salutați fiind de extrema dreaptă, iar Von der Leyen a cerut statelor membre să amâne cu un an o decizie-cheie vizând încurajarea biodiversității și a protecției solului. Demersul survine după alte concesii ale politicienilor din Franța și din Germania, concesii care însă nu au prea reușit să oprească protestele.

Protestele reprezintă ultimul episod al unor crescânde disensiuni politice care fierbeau de mai multă vreme în privința Pactului verde european. În prezent, cum alegerile europene se apropie, iar extrema dreaptă e în ascensiune într-o serie de state, organizațiile ecologiste se tem că eforturile lor de schimbare a legilor legate de mediu se vor izbi de o rezistență mai mică și mai slabă.

Pieter de Pous, un expert în ecologie de la ESG, o organizație ce se ocupă de schimbările  climatice, a declarat: ”Macron, la presiunea lui Marine Le Pen, și Von der Leyen, care urmărește un al doilea mandat, se vede silit să dea înapoi”.

Decizia de amânare a reglementărilor nu a rezistat în fața discuțiilor, ceea ce a pus sub semnul îndoielii credibilitatea politicii agricole a UE, a mai adăugat el.

Potrivit reglementărilor care ar urma să fie amânate până în 2025, agricultorii trebuie să rezerve cel puțin 4% din terenuri în scopuri neproductive ca să-și poată primi în continuare subvențiile din partea UE. Criticii afirmă că decizia de amânare ar avea mai puțin de-a face cu substanța însăși a politicii și mai mult cu asigurarea unei baze masive de alegători.

Comisia a mai amânat deja o dată reglementările după ce Rusia a invadat Ucraina și a provocat haos în aprovizionarea cu cereale, din cauză că agricultorii au susținut că asta ar prejudicia securitatea alimentară.

Dar acum, când se apropie împlinirea a doi ani (de la declanșarea războiului – n. r.), cerealele ieftine din Ucraina sunt principala sursă a nemulțumirii agricultorilor.

”Deci, în fond, chiar dacă avem prea mult sau prea puțin, soluția rămâne aceea de a distruge natura și de a spori producția”, afirmă Ariel Brunner, directorul de la Bird Life Europe. ”Justificarea este absolut ipocrită”.

Până acum, mai ales agricultorii au fost cei care au protestat împotriva politicilor Europei în materie de climă, iar guvernele s-au grăbit să arate că îi sprijină – în special în zonele rurale, ”inundate” de voturi în sprijinul partidelor de extremă-dreaptă.

Fenomenul a provocat acuzații de ipocrizie în țări precum Germania, unde politicienii, care i-au criticat pe ecologiști că împresoară șoselele, i-au lăudat în schimb pe fermieri că blocau traficul cu tractoare.

Și, totuși, o orientare spre dreapta a Parlamentului european ar însemna că mai multe fotolii vor fi ocupate de niște partide care neagă schimbările climatice sau care se opun acțiunilor vizând stoparea fenomenului. Deși majoritatea politicilor din cadrul așa-zisului acord verde european au fost deja adoptate – unele, într-o formă mai atenuată – alegerile din iunie ar putea înclina balanța în favoarea renunțării cu totul la astfel de reglementări.

Source/Euroactiv/February 2, 2024, Nova Stories | News

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!