Laboratorul african al Rusiei”: cum Putin a câștigat Burkina Faso după ce țara africană și-a rămas bun de la Franța

Views

[t4b-ticker]

Ouagadougou/BURKINA FASO, 16 martie — Din inima capitalei Burkina Faso, Ouagadougou, un afiș care face publicitate pentru cursuri gratuite de limbă rusă a fost atașat modelului mare, emblematic al unui glob pământesc de pe o intersecție rutieră, pe care localnicii o numesc „sensul giratoriu al Națiunilor Unite”, se arată într-un articol ALJAZEERA.

March 16, 2024, Nova Stories | News

Putin venerat de africani: From Africa with love

În anii 1980, Uniunea Sovietică (URSS) avea o prezență puternică în Africa prin reprezentarea diplomatică și centrele culturale, inclusiv în Burkina Faso. Cu toate acestea, la trei decenii de când Rusia a părăsit mari părți din Africa pe fondul destrămarii Uniunii Sovietice, totuși, semnele revenirii acesteia sunt vizibile în Burkina Faso, unde pereții capitalei sunt împodobiți cu graffiti pro-rus, iar steaguri rusești flutură pe străzi.

„Ceva s-a schimbat și este atrăgător. O poți simți imediat, mergând pe străzi și pe sensurile giratorii”, a spus un locuitor care a cerut să rămână anonim, de teama unor repercusiuni din partea guvernului, care este controlat de armată de la o lovitură de stat din ianuarie 2022. După lovitura de stat, care l-a răsturnat pe președintele ales, Roch Marc Christian Kabore, steaguri rusești au început să apară în timpul protestelor anti-franceze.

Într-o perioadă în care președintele rus Vladimir Putin, care caută realegerea pentru un al cincilea mandat ca lider al țării în acest weekend, nu mai este binevenit în multe părți ale lumii după invazia Ucrainei, Moscova este văzută ca un prieten în Ouagadougou.

Rusia și-a sporit influența în Burkina Faso, unde deziluzia față de politica franceză a lăsat un gol

Un turneu de fotbal, un festival de graffiti, o expoziție de fotografii, proiecții de filme, o conferință publică și o emisiune radio zilnică numită „Ora Rusiei”, în cadrul căreia gazdele vorbesc într-un amestec de franceză și rusă, sunt câteva dintre evenimentele care au loc în Ouagadougou în fiecare zi, deoarece frustrarea locală pentru fostul colonizator Franța a fost exploatată de Rusia pentru a-și asigura influența în țară.

Organizații precum Inițiativa Africană – care se descrie ca „o asociație de burkinabe și ruși al cărei scop este de a consolida prietenia și înțelegerea reciprocă, pacea și armonia dintre popoarele din Burkina Faso și Rusia” – și centrul cultural al Rusiei, Casa Rusă, lucrează pentru promovarea imaginii Rusiei în țară.

Dragostea localnicilor pentru Rusia a început 2022 și a câștigat teren semnificativ de când a avut loc un mare summit Rusia-Africa la Sankt Petersburg la sfârșitul lunii iulie 2023. În timpul acelui summit, președintele rus Vladimir Putin a promis că va trimite ajutor Burkina Faso și a urmat în mod corespunzător. pe 26 ianuarie anul acesta, cu o donație oficială de 25.000 de tone de grâu ca parte a acestei promisiuni.

În ciuda Franței

Nemulțumirea față de influența franceză a crescut pe două fronturi. Una dintre acestea este culturală. Un cercetător care nu a dorit să fie numit a explicat că mulți oameni din Burkina Faso nu se identifică cu ceea ce consideră că sunt politicile progresiste ale țării vest-europene, cum ar fi căsătoria între persoane de același sex, și consideră că atitudinile rusești mai puțin permisive sunt cele corecte și sunt pe aceeași lungime de undă cu mentalitatea africană.

„Rusia este populară astăzi în Burkina Faso, deoarece oamenii s-au săturat de politica franceză”, a explicat un profesor universitar și cercetător din Burkina Faso, care a cerut și anonimatul. „Rușii au simțit că Franța și-a negociat prost rândul cu Africa. A ajuns într-o țară aflată în chinurile unui divorț cu Franța”, a adăugat cercetătorul.

„În cazul Burkina Faso, Rusia realizează câștiguri diplomatice semnificative repoziționându-se în zone care au fost în mod tradițional bastioane occidentale. Și cea mai bună parte este că poate realiza acest lucru la un cost mai mic”, a spus Newton Ahmed Barry, un jurnalist burkinabe aflat în exil în Franța.

Conflictele din regiune și implicarea Franței

La fel ca Mali și Niger – două țări învecinate conduse de guverne militare – principala plângere a Burkina Faso împotriva fostului colonizator este însă incapacitatea acestuia de a reduce amenințările din partea grupărilor armate din regiunea Sahel, încă din 2013.

Franța a oferit sprijin militar țărilor din Sahel în această luptă, cu trupe desfășurate în Mali din 2013, în Niger din 2014 și cu forțe speciale care au avut sediul la Ouagadougou din 2009. În ciuda acestui fapt, grupurile armate au rămas puternice, iar protestele au fost pline. cu steaguri rusești și imagini cu Vladimir Putin a avut loc la Ouagadougou în ianuarie 2023 pentru a cere plecarea armatei franceze și a ambasadorului acesteia.

Rusia a încercat să pășească în gol. Sub conducerea căpitanului Ibrahim Traore, care a preluat puterea într-o a doua lovitură de stat în septembrie 2022, Burkina Faso și-a consolidat cooperarea militară cu Rusia, căutând sprijin de la Moscova în lupta sa împotriva grupărilor armate. „Este o opțiune oficială și asumată de a face din Rusia partener, înlocuind toți ceilalți parteneri, și anume, occidentalii și în principal Franța”, a spus Barry.

El a adăugat că mișcarea nu este o „diversificare a parteneriatelor”, ci mai degrabă o alegere clară de a se baza pe Rusia pentru a echipa armata și a proteja regimul – similar cu implicarea Rusiei în Siria, Republica Centrafricană și Mali.

În noiembrie 2023, primul grup de soldați ruși a aterizat în capitala Burkina Faso, urmat luni mai târziu de un alt grup de aproximativ 100 de consilieri militari ruși.

Un „laborator” pentru expansiunea Rusiei

De atunci, semnele unei treceri de la influența franceză la cea rusă au devenit din ce în ce mai evidente. În Ouagadougou, companii mari cu capital francez precum gigantul de telecomunicații Orange sau producătorul de bere Brakina sunt încă prezente. Dar, în afară de aceste afaceri, au loc schimbări semnificative din punct de vedere politic, diplomatic și, în ultima perioadă, din ce în ce mai mult cultural.

Aceste „inițiative de influență” le amintesc pe cele din Republica Centrafricană (RCA), unde Rusia, prin grupul de mercenari Wagner, și-a pus influența în țară în 2018 și, de acolo, în alte țări din regiune, precum Mali.

Observatorii se referă la RCA ca la un „laborator” pentru extinderea influenței Rusiei în Africa subsahariană prin Wagner. Deși Wagner nu are nicio prezență oficială în Burkina Faso, ei spun că acest proces se repetă și acolo.

„Burkina devine laboratorul prezenței ruse post-Prigojin, unde actorul dominant este statul rus”, a spus Maxime Audinet, cercetător francez și expert în influența informațională rusă. El se referea la Yevgeny Prigozhin, liderul lui Wagner, care a fost ucis într-un accident de avion la nord de Moscova în august 2023, la două luni după ce a criticat deschis invadarea Ucrainei de către Rusia și a organizat o rebeliune.

Pe 24 februarie, patru steaguri mari, inclusiv al Rusiei, au fost expuse în fața tribunelor de la Complexul Sportiv Stadionul 4 August unde avea loc un turneu de arte marțiale. Concurenți din Rusia, Burkina Faso, Mali și Niger au concurat într-un sport de luptă aproape necunoscut publicului – sambo, o artă marțială originară din Uniunea Sovietică și similară artelor marțiale mixte (MMA).

Turneul, dedicat lui Vladimir Putin, a fost organizat de Asociația Sportivă Sambo și Inițiativa Africană.

„Faptul că este un turneu de sambo nu este banal”, a spus Audinet. „Această artă marțială a fost dezvoltată în timpul Uniunii Sovietice și a fost populară printre membrii militarilor și serviciilor de informații sovietice. Este un sport hiper-sovietic și este uluitor să vezi că este promovat în Ouagadougou.”

Published/March 16, 2024

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!