Netanyahu crede că există posibilitatea ca sistemele de apărare ale Israelului să ajungă în mâinile Teheranului, în cazul în care vor fi livrate în Ucraina

Views

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a exprimat îngrijorarea într-un interviu publicat joi că sistemele de apărare fabricate de Israel, inclusiv Iron Dome, finanțat de SUA, ar putea ajunge în Iran dacă ar fi transferate în Ucraina.

Într-un interviu video pentru Wall Street Journal, Netanyahu a sugerat că, dacă sistemele folosite de forțele ucrainene ar cădea în mâinile Rusiei, dat fiind relația strânsă a acesteia cu Iranul, națiunea sancționată de SUA, tehnologia ar putea ajunge sub controlul Teheranului. El nu a precizat exact cum va obține Iranul acest echipament.

Moscova a folosit drone Shahed de fabricație iraniană în războiul din Ucraina, redenumite Geran. Teheranul a declarat în trecut că nu a furnizat Rusiei aceste arme pentru a fi folosite împotriva Kievului.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Suntem îngrijorați, de asemenea, de posibilitatea ca sistemele pe care le-am oferi Ucrainei să cadă în mâinile iranienilor și să poată fi modificate prin inginerie inversă și ne-am afla în fața sistemelor israeliene folosite împotriva Israelului”, a declarat politicianul.

Benjamin Netanyahu: „Nu este o amenințare teoretică, pentru că sistemele occidentale, sistemele antitanc, de exemplu, au făcut exact această călătorie, că acum îi găsim la granițele noastre cu [grupul susținut de Iran] Hezbollah”.

Ucraina a subliniat în mod repetat nevoia sa urgentă de sisteme de apărare aeriană și muniție pentru a rezista atacului aerian al ofensivei ruse în curs. Senatorii americani Chris Van Hollen și Lindsey Graham au cerut în ultimele zile Israelului să-și ridice presupusul drept de veto asupra transferului la Kiev a sistemului de apărare aeriană și de interceptare a rachetelor Iron Dome.

„Pentru a fi clar, nu cerem Israelului să-și transfere propriile sisteme Iron Dome, care sunt esențiale pentru propria lor securitate, ci pur și simplu să permită Statelor Unite să-și transfere propriile baterii pentru a ajuta poporul Ucrainei”, au spus cei doi senatori americani, într-un comunicat. declarație comună din 23 iunie.

Într-o declarație pe Facebook, ambasada Ucrainei în Israel a declarat pe 25 iunie că „actualul guvern israelian a optat pentru o cale de cooperare strânsă cu Federația Rusă”, invocând angajamentul diplomatic al Israelului cu Moscova și percepută „aproape absența asistenței umanitare israeliene”. în Ucraina.”

Și pe 28 iunie, ambasada Ucrainei a făcut un apel către Israel, făcând referire la recentul bombardament rusesc al unui restaurant din orașul Kramatorsk, din est, care a provocat 12 morți.

Întrebat despre aceste comentarii, Netanyahu a spus că Israelul nu este neutru în conflict și și-a subliniat simpatia și poziția față de Ucraina, dar că este supus „limitărilor” și preocupărilor de securitate națională.

„Primul meu interes, indiferent de simpatie și de pașii pe care îi luăm, este să fie asigurată securitatea unicului stat evreu”, a spus el.

Poziția Israelului ar putea fi legată și de lipsa de dorință de a-și pune în pericol progresul de a contracara Teheranul în Siria vecină.

„Reticența Israelului de a condamna acțiunile Rusiei este în primul rând o decizie strategică pentru a evita periclitarea unui acord neoficial cu Moscova care îi permite Israelului să combată influența iraniană în Siria”, a subliniat Consiliul Atlantic la sfârșitul lunii aprilie.

„De când a început intervenția sa militară în 2015, Rusia a fost printre forțele dominante din Siria. Rusia controlează cerul sirian și, în general, nu limitează accesul avioanele de luptă israeliene să efectueze lovituri asupra proxy-urilor iraniene.”.

Într-adevăr, în interviul Wall Street Journal, Netanyahu a recunoscut că „piloții noștri zboară chiar lângă piloții ruși peste cerul Siriei pentru a bloca încercările Iranului de a stabili un al doilea front Hezbollah în Siria”.

Israelul s-a trezit din ce în ce mai izolat în opoziția sa față de Iran, după ce Arabia Saudită și Teheranul au pus capăt unei rupturi de șapte ani printr-o restabilire a legăturilorce a fost intermediată de China în martie. SUA și Iranul au reînnoit negocierile cu privire la un posibil schimb de prizonieri la începutul acestei luni, au declarat mai multe surse pentru NBC News, pe fondul întrebărilor despre dacă cele două administrații vor explora un potențial acord informal pentru a evita accelerarea programului nuclear al Iranului.

Negocierile oficiale pentru a readuce Washingtonul la o variantă a acordului nuclear cu Iranul, mediat de Uniunea Europeană și de alți semnatari, nu au condus la o descoperire.

Abordând posibilitatea unui nou acord cu SUA, Netanyahu a spus că „orice acord cu Iranul care nu le dă înapoi infrastructura nucleară, care practic nu o distruge, nu este foarte util”.

June 28, 2023

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!