Bassirou Diomaye Faye a câștigat alegerile prezidențiale din Senegal cu 54,28% din voturi

Views

Senegal, 28 mar Rezultatele oficiale provizorii ale alegerilor prezidențiale de duminică, 24 martie, au fost făcute public, iar învingătorul este Bassirou Diomaye Faye, care a obținut un impresionant scor de 54,28% din voturi.

March 28, 2024, Nova Stories | News

Comisia Națională de Numărarea Voturilor a făcut anunțul, miercuri, 27 martie, marcând un moment semnificativ în peisajul politic al țării.

În urma lui Faye se află Amadou Ba, care a asigurat 35,79% din voturi, poziționându-l pe locul doi. Ceilalți candidați s-au claasat pe următoarele poziții sunt Aliou Mamadou Dia cu 2,8%, Khalifa Sall cu 1,56% și Idrissa Seck cu 0,9%.

Prezența la vot la aceste alegeri a atins 61,3%, indicând un angajament civic puternic în rândul populației senegaleze.

 Bassirou Diomaye Faye urmează să devină cel mai tânăr președinte al Senegalului, o realizare remarcabilă, având în vedere că nu a mai ocupat niciodată o funcție electivă națională.

Victoria sa a fost recunoscută de adversarii săi, semnificând un moment de unitate și acceptare în sfera politică a țării.

Călătoria lui Faye la președinție nu a fost lipsită de provocări. Înainte de alegeri, el a suportat unsprezece luni de închisoare alături de Ousmane Sonko, înainte de a fi eliberat pe 14 martie în temeiul unei legi de amnistie inițiată de președintele Macky Sall.

În ciuda acestui eșec, Faye nu a pierdut timpul și s-a angajat într-o campanie electorală expresă în toată țara, care a culminat cu un miting de închidere în Mbour, regiunea orașului său natal. Rezultatul alegerilor a fost întâmpinat cu jubilație de susținătorii lui Faye, care s-au adunat în număr mare pentru a-și sărbători victoria.

În plus, a primit mesaje de felicitare de la oponenții săi, președintele Sall, și de la numeroase alte țări, subliniind semnificația victoriei sale pe scena internațională.

În timp ce rezultatele oficiale provizorii au fost anunțate de Comisia Națională de Numărare a Voturilor, confirmarea și proclamarea finală a rezultatelor revin Consiliului Constituțional.

March 28, 2024, Nova Stories News

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!