Problemele Europei sunt mult mai mari decât o recesiune superficială. Cât de real este pericolul colapsului UE

Views

UE este a doua cea mai mare economie din lume, găzduind economii avansate care excelează în competitivitate, inovare și productivitate. Chiar și așa, actualmente problemele Europei sunt mult mai mari decât o recesiune superficială. Acum este ceva obișnuit să auzim oameni spunând că UE este implicată într-o criză existențială. 

March 2, 2024, Nova Stories | News

În ultimele două decenii, a apărut o tendință generală: creșterea economică rapidă în țările din Europa Centrală și de Est care au aderat la UE, în timp ce marile economii au cunoscut rate de creștere lente.

Creșterea rapidă a populației inactive din regiune, mai ales pe criterii de vârstă, acordând prioritate timpului liber și siguranței locului de muncă față de câștigurile mai mari, a contribuit la încetinirea creșterii economice și a productivității.

De la crizele teroriste și fenomenul migrației cu care se confruntă continentul european până la strategiile exterm de eronate ale NATO de a intra în zona roșie a fostelor republici din componența URSS și de la fragilitatea permanentă a monedei euro până la apariția unei noi politici eurosceptice, este vorba despre cea mai mare criză care a lovit Europa de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

YouTube video

Cu un război in Ucraina și disperarea europenilor de a livra armament pentru a alimenta în continuare un război care deja a generat prețuri record la energie și gaze.

Cu UE într-o stare mult mai fragilă decât unii au impresia că este, există deja scenarii specifice ce ar putea duce la prăbușirea Uniunii Europene. Evoluțiile economice, politice și geopolitice catastrofale din ultimile două decenii au contribuit la conturarea unei astfel de realități și tot acestea vor fi cele care pot  genera un astfel de colaps.

Chiar și așa, Europa privește către viitor după ce in februarie 2021 a lansat Mecanismul de redresare și reziliență care finanțează reformele și investițiile realizate în statele membre ale UE de la începutul pandemiei, în februarie 2020, până la 31 decembrie 2026. Cifrele arată că 723 miliarde EUR sunt pentru investiții în reforme și proiecte la prețurile din 2022, din care 385 miliarde EUR din fonduri sub formă de împrumuturi și 338 miliarde EUR din fonduri sub formă de granturi.

Poziția centrelor europene de putere de a încerca să construiască o uniune nouă, reformată, capabilă să ia măsuri precise împotriva valurilor recurente ale acestui tsunami și să readucă Europa în vârful puterii până la sfârșitul secolului al XXI-lea este complet neclară în momentul actual.

Published/March 2, 2024, Nova Stories | News

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!