Marșul pentru justiție pornit de armata privată WAGNER a luat sfârșit. Prigojin a negociat cu Lukașenko

Views

Au pornit către Moscova dar au făcut cale întoarsă. Trupele Wagner conduse de Evghenii Prigojin au renunțat să-și continue drumul. În urma negocierilor dintre Prigojin și președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, cei doi lideri au ajuns la anumite acorduri.

Rezultatul negocierilor dintre Prigojin și Lukașenko este unul destul de favorabil pentru autoritățile centrale de la Moscova, pentru că s-a reușit evitarea unei rebeliuni ce ar fi condus și l-a vărsări de sânge. În același timp și Prigojin este mulțumit deoarece s-a ales cu oprirea anchetei ce viza un dosar penal pentru trădare.

Există insă și unele condiții care probabil nu sunt pe placul șefului Wagner. Una dintre acestea este că Prigojin va trebui sp meargă în exil în Belarus împreună cu trupele sale. Excepție fac militarii care au refuzat să participe la rebeliune, acetora permițânduli-se să semneze noi contracte cu Ministerul Apărării.

Prigojin nu a obținut nici demiterea din funcție a Ministrului Apărării, Serghei Șoigu, principalul scop al acțiunii sale.

Foto: Evghenii Prigojin

Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că armata Wagner va face cale întoarsă în jurul orei 20:30. În acel moment, unitățile Wagner se aflau deja în regiunea Moscova, la distanță de doar câteva ore de Kremlin. Drumul convoaielor Wagner era blocat de unități ale poliției, însă există voci care au comentat că soldații armatei private a lui Prigojin ar fi fost destul de greu de oprit.

Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner: „A venit momentul când ar putea avea loc vărsare de sânge. Conștienți de toată responsabilitatea pe care am avea-o pentru vărsarea de sânge rusesc, de ambele tabere, am decis să întoarcem convoaiele și să revenim în tabere, conform planului.”

Sursele de informație de la Moscova au spus că Prigojin ar fi negociat timp de mai multe ore cu președintele Lukașenko. Rezultatul negocierilor nu se ridică la înălțimea așteptărilor șefului Wagner.

 

 

Foto: Dmitri Peskov

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Vreți să știți ce se va întâmpla cu Evgheni Prigojin? Dosarul penal deschis pe numele lui va fi închis, iar el va pleca în Belarus.”

Prigojin a avut ghinion de această dată, și nu a obținut schimbarea din funcție a ministrului Apărării, Serghei Șoigu, și a șefului de stat major al Armatei ruse, Valeri Gherasimov.

Amintim că, în discursul său televizat, Vladimir Putin l-a acuzat de trădare pe Evgheni Prigojin, după ce liderul Wagner a preluat contolul asupra comandamentului militar din Rostov pe Don și a cerut schimbarea șefilor din armata rusă. Liderul de la Moscova a spus că va apăra poporul rus și patria, iar răspunsul său va fi dur în fața unor ambiții ale unor „forțe endemice”.

Foto: Serghei Șoigu and Vladimir Putin

Vladimir Putin a avertizatse că cei care au trădat Rusia, cu referire directă la cei implicați în aceste acțiuni conduse de Prigojin, să nu își asume participarea la niciun conflict armat. Putin a oferit și unele garanții verbale precum că întreg teritoriul Rusiei va fi apărat, iar în calitatea sa de comandant suprem va face totul pentru a opri un eventual atac.

Evgheni Prigojin a declarase că vrea să înlăture conducerea Ministerului rus al Apărării datorită presupusei incompetențe, dar și pentru faptul că în timpul operațiunii speciale desfășurată de Rusia în Ucraina, soldații Wagner nu au primit armament de luptă, și mai mult decât atât, obiectivele bombardate de armata rusă au lovit și unitățile speciale Wagner care luptau în Ucraina.

În videoclipurile postate de Prigojin se puteau observa luptătorii săi aflați în orașul Rostov, din sudul Rusiei, care cuceriseră unul dintre cartierele de comandă ale armatei ruse. Evghenii Prigojin, liderul grupării paramilitare Wagner afirmase că a preluat controlul asupra unor obiective militare, inclusiv asupra unui aerodrom, din acest centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei.

În replică, Ministerul rus al Apărării a dat publicității un mesaj, sâmbătă, prin care atenționa luptătorii din Grupul Wagner, că au fost „înșelați și târâți într-o activitate criminală” de către șeful Wagner, Evgheni Prigojin.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!