Ambasadorii americani și marocani prezintă prima rezoluție a ONU privind inteligența artificială

Views

Maroc, 16 martie — Ambasadorul reprezentant permanent al Statelor Unite la ONU, Linda Thomas Greenfield, și omologul său marocan, ambasadorul Omar Hilale, au prezentat, joi, presei internaționale, prima rezoluție a ONU privind inteligența artificială (AI), care va fi adoptată în 21 martie de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, informează LE MATIN, lematin.ma

March 16, 2024, Nova Stories | News

Această prezentare a avut loc în cadrul unei conferințe de presă la sediul ONU, în prezența ambasadorilor și a reprezentanților a peste cincizeci de state membre ONU, reprezentând toate regiunile lumii.

La acest eveniment au luat cuvântul doar ambasadorii americani și marocani, pentru a introduce această rezoluție intitulată „Oportunități oferite de sistemele de inteligență artificială sigure, sigure și fiabile pentru o dezvoltare durabilă”. Alegerea făcută de Statele Unite de a include Marocul ca principal co-sponsor al acestei rezoluții, fără precedent în analele Națiunilor Unite, mărturisește soliditatea și forța parteneriatului strategic și istoric multidimensional dintre Rabat și Washington.

Ea reflectă credibilitatea, încrederea și respectul de care se bucură Regatul Maroc la nivel ONU și internațional, sub conducerea luminată a Majestății Sale Regele Mohammed VI. Această rezoluție de consens evidențiază necesitatea unor discuții continue cu privire la abordările adecvate de guvernare a IA, care sunt bazate pe dreptul internațional, incluzive și adaptate diferitelor nevoi și capacități ale țărilor dezvoltate și în curs de dezvoltare.

Rezoluția solicită, printre altele, statelor membre să promoveze sisteme IA sigure, sigure și fiabile pentru a aborda cele mai mari provocări ale lumii, inclusiv cele legate de eradicarea sărăciei, sănătatea globală, securitatea alimentară, climă, energie și educație. În intervenția sa la acest briefing de presă în numele țărilor parte la această inițiativă, ambasadorul Linda Thomas-Greenfield a indicat că inteligența artificială are un potențial enorm de a modela mai bine economiile, societățile și lumea pentru viitor, menționând necesitatea de a se asigura că acestea beneficiile se extind asupra țărilor la toate nivelurile de dezvoltare.

Diplomatul american a mai remarcat că rezoluția stabilește o viziune comună conform căreia sistemele AI trebuie să fie centrate pe om, fiabile, etice, incluzive, respectuoase cu viața privată și orientate către dezvoltarea durabilă și protecția drepturilor omului și a dreptului internațional.

La rândul său, ambasadorul Hilale a felicitat Statele Unite pentru această inițiativă și pentru implicarea Regatului încă de la concepția sa, subliniind importanța dialogului între statele membre ONU pentru a se asigura că această tehnologie în deplină evoluție servește binelui comun. Ambasadorul a remarcat că Marocul a subliniat, în timpul negocierilor acestei rezoluții, necesitatea de a profita de sistemele AI care trebuie să reducă decalajele sociale, digitale și economice dintre țările dezvoltate și cele în dezvoltare, „și nu o IA care ne distanțează și mai mult. ”. El a mai menționat că IA oferă multe beneficii potențiale țărilor în curs de dezvoltare și în special țărilor africane în diferite domenii.

Published/March 16, 2024

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!