Expert în drept: „Sandu scuipă în Constituție și în lege și pune în [prim plan] interesul național”

img-4
Views

Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț a spus despre președintele Moldovei Maia Sandu, că încalcă în mod flagrant Constituția, iar pentru a ”înșela” auditoriul într-un mod elegant și uneori eficient, aceasta pune în prim plan interesul național (VIDEO TC: min.13.00 – 13.15).

March 21, 2024, Nova Stories | News

YouTube video

„Președintele Sandu de multe ori încalcă Constituția, iar la baza încălcării Constituției pune simbolul sau sintagma – acesta este interesul național al Republicii Moldova […] și cel mai straniu că poporul tolerează acest lucru”, a spus avocatul.

Teodor a mai subliniat și alte încălcîri ale Constituției pe care actualul președinte le-a făcut de-a lungul vremii, iar expertul consideră că una dintre cele mai grave a fost chiar în 2021: „Sandu atunci [11 iulie 2021] prin încălcarea Constituției a provocat alegeri parlamentare anticipate” (VIDEO TC: min.16.07 – 16.13).

„Uitați-vă […] ultima recidivă pe care ea [Maia Sandu] o face. Cei din Găgăuzia au acordat un vot de încredere bașcanului lor Guțul. Conform Legii Supreme președintele este obligat să cheme [bașcanul], acesta să depună jurământ de credință, și ulterior să devină membru al Guvernului Republicii Moldova”, a spus expertul.

„Doamna Sandu încalcă Constituția Republicii Moldova prin faptul că nu o numește pe Guțul membru al Guvernului”, a continuat el. „Eu ca și profesor de drept constituțional spun că [acest fapt] este o crimă, o încălcare vădită a Costituției, fiindcă, vrei tu sau nu vrei [Maia Sandu], legea te obligă să o faci.”

Referitor la speculațiile lansate de unele instituții de presă conform cărora bașcanul regiunii autonome Găgăuzia, Evghenia Guțul ar „face parte dintr-o organizație criminală”, prin simplul fapt că se află în formațiunea politică condusă de Ilan Șor, Teodor Cârnaț a făcut precizarea: Așteaptă [mai întâi], organele care investighează aceste fapte, procuratura, să intenteze și să instrumenteze un dosar, și după aceea vine la Guvern și solicită suspendarea Evgheniei Guțul din funcția de care o deține în cadrul Guvernului” (VIDEO TC: min.35.06 – 36.31).

Published/March 21, 2024, Nova Stories, foto Sputnik Moldova

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!