Haos diplomatic între Ucraina și România. Un consilier prezidențial ucrainean face referire la „tăcerea mieilor”

img-4
Views

Consilierul președintelui Ucrainei Mihail Podolyak a declarat vineri, 8 septembrie, că Ucraina nu se așteaptă ca NATO să declare război Moscovei din cauza unei drone rusești căzute pe teritoriul României, membră NATO, dar a subliniat că este nevoie de mai multă fermitate pentru evita repetarea situaţiei de acest fel.

„Desigur, nimeni nu se așteaptă ca NATO să invoce articolul 5 și să intre în război cu Rusia din cauza unei cutii de metal căzute pe un câmp în România. Nu este cazul. Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României și al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei pentru un singur motiv. Pentru că există tăcere. Poate că ar merita punctat mai ferm că este inadmisibil să-ți fie încalcat spaţiul tău aerian?”, a scris Mihailo Podoliak pe o rețea socială.

Consilierul prezidențial a vorbit și despre o reacţie necesară din partea României şi a altor ţări NATO ce se află în vecinătatea Ucrainei:. „De exemplu, [țările] ar putea declara că sunt pregătite să doboare astfel de rachete și drone pe o anumită rază pentru a-şi proteja graniţele”, a completat Podoliak în postarea sa.

„Până la urmă, cel mai important este nevoia de a ajuta Ucraina cât mai repede posibil cu sisteme antiaeriene suplimentare, pentru a fi amplasate la granițe. Acest lucru va crește semnificativ securitatea țărilor care se învecinează cu Ucraina și va limita capacitățile speculative și provocatoare ale Rusiei. Avem nevoie de acțiuni simple, nu de «tăcerea mieilor»”, a mai mai scris Mihailo Podoliak.

Kievul a spus că de la începutul războiului, rachetele rusești au trecut de mai multe ori granițele sau spațiul aerian al României, Poloniei și Republicii Moldova. România a negat că rachetele rusești au traversat spațiul său aerian și a negat inițial că o dronă rusească s-ar fi prăbușit pe teritoriul său.

După mai multe declarații contradictorii, Ministerul Apărării de la București a recunoscut în cele din urmă că epava unei drone a fost găsită pe malul românesc al Dunării. Ar fi putut proveni de la dronele care au atacat depozitele de cereale din porturile ucrainene Izmail și Reni.

September 8, 2023

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!