Irina Vlah: Este necesar un referendum privind statutul de neutralitate

Views

Președintele „Platformei Moldova”, Irina Vlah, s-a adresat printr-o scrisoare deschisă Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu cerința de a iniția un referendum consultativ privind inadmisibilitatea participării Republicii Moldova la blocurile militare.

Irina Vlah s-a făcut remarcată in politică imediat după ce in 2015 a preluat funcția de bașcan al regiunii Găguzia ocupată timp de aproape 10 ani de către Mihail Formuzal.

Vlah este un politician cu un limbaj moderat care nu a intrat momentam in nicio dispută cu exponenții altor partide privind vectorul politic al Republicii Moldova. Politicianul a dat dovadă de cultură politică și în declarațiile sale recente. In 2022, Irina Vlah a subliniat că găgăuzii “salută statutul Moldovei de candidat la aderarea la UE şi sprijină integrarea europeană a ţării”.

Cu potențial statut cert de politician, Irina Vlah a îndemnat cetățenii statului să pună accent pe cunoașterea limbii române, menționând în unele intervențiii televizate că limba de stat in Republica Moldova este limba română. Declarațiile Irinei Vlah vin in contextul în care mai mulți lideri de opinie au afirmat pe parcursul anilor că Moldova este un stat multinațional, iar in sfera social-politică există permanent discuții in condradictoriu referitor la statutul limbii modovenești ca și limbă de stat.

“Votul “Pro” al Parlamentului European este considerat o victorie sigură atât pentru autorităţile de la Chişinău, cât şi pentru cetăţenii care aspiră la bunăstare, modernizare şi securitate. Acesta a fost un obiectiv de importanţă strategică al statului, ce se bucură de consens puternic la nivelul întregului spectru politic şi non-politic”, a spus Vlah.

Acum, în 2024, când Ucraina este tot mai aproape să extindă sau chiar să exporte “războiul” și in vecinătate, Irina Vlah a luat din nou atitudine, solicitând Președinției să demareze procedurile pentru organizarea unui referendum la nivel național cu privire la inviolabilitatea statutului de neutralitate a Republicii Moldova și neadmiterea participării țării la blocuri militare.

Irina Vlah a spus că a optat să se adreseze printr-o scrisoare deschisă Maiei Sandu ca subiect de drept, ca Președinte al țării, ce are posibilitatea de a iniția un referendum consultativ național”.

Vă îndemnăm să luați în considerare argumentele pe care le-am exprimat și să veniți cu o inițiativă de organizare a unui referendum cu următoarea întrebare:

Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la blocurile / alianțele / coalițiile / acordurile politico-militare privind operațiuni comune de apărare sau ofensive ?”, cu opțiunile de răspuns „Da” și „Nu”, a mai spus președinta „Platformei Moldova”.

Published/February 6, 2024

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!