Serghei Lavrov consideră că NATO vrea transforme Moldova într-un instrument al agresiunii sale (video)

Views

MOSCOVA, 29 mar — Lavrov a venit cu o explicație referitor la situația actuală din politica centrală la Chișinău și la consecințele acesteia, și mai ales despre modul în care Maia Sandu a devenit un simplu instrument în dezvoltarea spațiului geopolitic al Uniunii Europene (VIDEO TC: min. 45:30 – 48:15) .

March 29, 2024, Nova Stories | News

Maia Sandu practică o politică a minciunilor

Într-o problemă, aș dori să vorbesc despre două țări deodată, cărora li se impune în mod activ ajutor occidental – Moldova și Armenia. În Moldova vor să organizeze un referendum pentru aderarea la UE în toamnă, dar nu și pe teritoriul Transnistriei, în consecință. Ce se va întâmpla cu Transnistria într-o astfel de situație? Ce se întâmplă acum în relațiile dintre Moscova și Erevan? Secretarul general al NATO a vizitat Armenia, a fost întâmpinat foarte călduros și s-au făcut niște planuri.

„In ceea ce privește Moldova, președintele Sandu și-a propus deschis să rupă relațiile cu Federația Rusă. Indiferent ce spun ei contrariul, că vrem să fim prieteni, dar Rusia ne oprimă, totul este neadevărat” , a arătat ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse.

Neutralitatea Moldovei este ignorată

Ministrul Afacerilor Externe a atras atenția și asupra neutralității Republicii Moldova, subliniind că puterea politică actuală de la Chișinău ignoră cu bunăștiință acest aspect, și probabil unele personaje din politica Moldovei ce dețin acum puterea vor să transforme și această țară într-un instrument de agresiune NATO.

„Deși Constituția Moldovei conține un statut neutru, totul se îndreaptă spre asta. Și e trist, nu trag nicio concluzie din ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani. NATO a făcut deja din Ucraina un instrument al agresiunii sale, acum vor să facă la fel cu Moldova.”

Procesul electoral riscă să fie într-un total deraiaj

Lavrov a a vorbit și despre probabilitatea implicării europenilor in viitorul proces electoral cât și despre încercarea unor actori ai puterii de a limita accesul unor partide politice la viitoarele alegeri ce vor avea loc in Republica Moldova.

„Dacă vor organiza alegeri, probabil europenii, în calitate de principali gardieni ai acestei țări, ar trebui să asigure o participare corectă și egală a tuturor forțelor politice, dar acest lucru nu se va întâmpla. Se știe deja că anumite partide care pledează pentru menținerea relațiilor normale cu Rusia vor fi lipsite de posibilitatea de a participa la alegeri; acest proces este deja în derulare”, a spus Serghei Lavrov.

Fără Transnistria la referendum deși puterea politică o numesc ca fiind parte a Moldovei

„Și, se pare, Moldova a decis să abandoneze Transnistria. Ea a refuzat numeroase propuneri atât din partea cetîțenilor transnistreni înșiși, cât și a Federației Ruse de a relua negocierile în formatul „5+2”. Sandu a declarat că da, vom organiza un referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană fără nicio Transnistria. Probabil că există o dorință {la Chișinău} de a se uni rapid cu România iar prin aceasta să câștige câteva oportunități suplimentare. Și poate mizează pe o soluție militară a problemei transnistrene. Acest lucru ar fi nesăbuit pentru conducerea Republicii Moldova și cred că trebuie să înțeleagă acest lucru, sau trebuie să li se explice foarte clar”, a mai spus șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.

March 29, 2024, Nova Stories News, Source:IZVESTIA

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!