BRICS se extinde și restartează scena politică globală. Șase noi membri printre care și Emiratele Arabe Unite, Egipt și Iran (VIDEO)

Views
BRICS a hotărât extinderea comunității statelor. Liderii BRICS au anunțat joi admiterea a șase noi țări începând de anul viitor, deoarece clubul economiilor emergente mari și populate încearcă să remodeleze ordinea globală, a raportat MINT.
YouTube video
Welcome to the club. Anunțul a fost făcut de Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, a raportat ALJAZEERA.
Grupul din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud nu a fost niciodată mai proeminent pe scena mondială.
BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – au convenit la summitul lor anual să facă Argentina, Etiopia, Iran, Arabia Saudită, Egipt și Emiratele Arabe Unite membri cu drepturi depline de la 1 ianuarie.
„Această extindere a membrilor este istorică”, a declarat președintele chinez Xi Jinping, a cărui națiune este cea mai puternică din grupul statelor non-occidentale care reprezintă un sfert din economia mondială. “Extinderea este, de asemenea, un nou punct de plecare pentru cooperarea BRICS.
Va aduce o nouă vigoare mecanismului de cooperare BRICS și va consolida și mai mult forța pentru pacea și dezvoltarea mondială”. Prim-ministrul Narendra Modi l-a felicitat ulterior pe noii membri, spunând: „India a sprijinit întotdeauna extinderea BRICS. India a crezut întotdeauna că adăugarea de noi membri va consolida BRICS ca organizație”, notează publicația MINT.
Noii membri cu influență economică ar putea cataliza capacitatea grupului de a remodela sau de a crea alternative la instituțiile globale de putere existente. Alegerea de a include țări care sunt în mod deschis antagonice față de Occident, cum ar fi Iranul, l-ar putea schimba și mai mult spre a deveni un bloc anti-occidental, spun experții.
Adăugarea de noi membri este probabil să aibă cel puțin unele efecte secundare pozitive pentru cel mai puternic membru al grupului, China, mai ales că Xi încearcă să-și poziționeze țara ca lider. în revizuirea unui sistem condus de SUA, el consideră că dorește să limiteze ascensiunea țării sale.
„Extinderea BRICS prin adăugarea de noi membri îi va face mai puternici și pot revendica o voce colectivă, cu atât mai mult cu cât China, ca cea mai mare economie, va pretinde conducerea și reprezentarea lumii în curs de dezvoltare”, a declarat Yun Sun, directorul Programului China la think tank-ul Stimson din Washington.
Interesul larg al țărilor de a adera la BRICS este, de asemenea, un impuls pentru Putin – care rămâne binevenit în bloc, în ciuda faptului că este văzut ca un paria și criminal de război în Occident. De asemenea, indică un decalaj tot mai mare între prioritățile acelor țări care se aliniază la BRICS și națiunile occidentale bogate care s-au unit împotriva lui în sprijinul Ucrainei, spun analiștii.
Analistul din Bangalore Manoj Kewalramani a indicat o nouă viziune asupra lumii în curs de dezvoltare. „Există multă frustrare că Rusia a inițiat războiul, dar există (și) această recunoaștere că aveți nevoie de două mâini pentru a aplauda și există lucruri pe care NATO și Statele Unite le-au făcut” pentru a declanșa sau prelungi conflictul din Ucraina, a spus el.
Când vine vorba de interesul acestor țări occidentale de a privi către sfârșitul războiului, „vor vedea că izolarea Rusiei nu le ajută”, a spus Kewalramani, care conduce studiile Indo-Pacifice la centrul de cercetare al Instituției Takshashila.
 „Occidentul pare să se închidă în sine”, a completat cunoscutul analist Kewalramani.
August 24, 2023
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!