Dependența față de gazul rusesc, criza imigranților regizată de Lukașenko și „sângele rusesc care ne-a permis să învingem nazismul”

Views

Boris Johnson a cerut țărilor europene să înceteze dependența lor de gazul rusesc, avertizând că acest lucru le-ar putea păta judecata atunci când au de-a face cu guvernul lui Vladimir Putin. Într-un discurs adresat în seara zilei de luni, 16 noiembrie, demnitarilor în orașul Londra, prim-ministrul a spus că țări precum Germania ar trebui să aleagă între „din ce în ce mai multe hidrocarburi rusești” și „să susțină pacea și stabilitatea în Est”.

Occidentul spune că Alexander Lukașenko este cel care a regizat criza imigranților. Oficialii din Marea Britanie spun că este „o criză artificială”

Acest lucru vine după ce premierul polonez Mteusz Morawiecki și diverși lideri occidentali l-au acuzat pe liderul autoritar al Belarusului, susținut de premierul rus Vladimir Putin, că a trimis imigranți la granița poloneză din cauza furiei față de sancțiunile UE asupra regimului Lukașenko.

 foto: Mteusz Morawiecki – Prime Minister of Poland

Oficialii europeni vor trebui să aleagă între absorbirea unor cantități mari de gaze rusești și menținerea stabilității și păcii în Ucraina

Premierul britanic a spus că relațiile cu Rusia și alte state ar trebui să fie „prietenoase și pragmatice”, dar a părut să avertizeze împotriva construirii unei noi conducte de gaze planificate, Nord Stream 2, susținută de Berlin – un mare consumator de gaze naturale din est.

Adresându-se guvernelor Austriei, Franței, Italiei și altor țări europene care importă cantități mari de gaz rusesc, cu referire directă la Germania, Boris Johnson a spus:

„Sperăm că prietenii noștri își vor da seama că în curând va exista o alegere între a absorbi din ce în ce mai multe hidrocarburi rusești în conducte noi uriașe și a susține Ucraina și a susține pacea și stabilitatea, permiteți-mi să o spun așa.”

 foto: Boris Johnson – Prime Minister of Great Britain

Este important de reținut că, Rusia este un exportator major de gaze către Europa de Vest, pe care le furnizează prin Belarus și le vinde prin compania de stat Gazprom.

Conducta Nord Stream 2 va deplasa gazul pe peste 1.200 de kilometri de lângă St. Petersburg, până la coasta baltică a Germaniei. Capacitatea sa anuală combinată de aproximativ 110 miliarde de metri cubi de gaz va crește dependența Germaniei și a vecinilor săi de gazul rusesc.

Cu referire strictă la Ucraina, Boris Johnson a adăugat:

„Când spunem că sprijinim suveranitatea și integritatea Ucrainei, nu pentru că vrem să fim adversari cu Rusia sau pentru că vrem într-un fel strategic pentru a încercui sau a submina acea mare țară.

Premierul britanic a completat că:

„Avem un angajament față de democrație și libertate, care este împărțit acum pe întreaga masă a continentului european. Și când prietenii noștri polonezi ne-au cerut ajutorul pentru a face față unei crize artificiale la granița lor cu Belarus, am răspuns rapid.”

Elizabeth Truss a vorbit pentru publicația The Telegraph despre riscul ca Nord Stream 2 să fie un element esențial pentru subminarea securității europene

Secretarul de externe al Marii Britanii, Elizabeth Truth, a atenționat recent statele europene că există unele riscuri în ceea ce privește gazoductul Nord Stream 2.

foto: Elizabeth Truss – Secretary of State for Foreign of Great Britain

Comentariile premierului britanic Boris Johnson vin după ce secretarul de externe Liz Truss le-a îndemnat pe „prietenii din întreaga Europă” să se opună în mod colectiv conductei Nord Stream 2, argumentând într-un articol de opinie pentru The Telegraph că: „Riscă să submineze securitatea europeană, permițând Rusiei să-și întărească controlul asupra acelor națiuni care bazează-te pe gazul său ”, a scris ea.

Boris Johnson este realist în privința sângelui vărsat de poporul rus în lupta sa pentru eliberarea întregii Europe de sub pogromul nazist

Premierul britanic le-a vorbit demnitarilor adunați la banchetul Lordului Primar de la Londra despre gazoductul Nord Stream 2 și  i-a îndemnat pe aliații UE să „lucreze din ce în ce mai strâns”,  dar a dat și un avertisment cu privire la controversata linie de alimentare Nord Stream 2.

Boris Johnson este totuși realist și nu a uitat să puncteze unul dintre cele mai importante evenimente ale istoriei – victoria împotriva nazismului. Boris Johnson a subliniat în discursul său despre importanța sângelui rusesc vărsat în Al doil

„Și să nu uităm niciodată, în acest sezon de amintire, că sângele rusesc a fost cel care ne-a permis să învingem nazismul”, a spus premierul britanic.

foto: Vladimir Putin, the president of Russia together with the war veterans on Victory Day

Este important de precizat că, președintele rus Putin nu a participat la conferința Cop26 privind schimbările climatice de la Glasgow în această lună, dar a vorbit cu domnul Johnson la telefon înaintea evenimentului.

În alocuțiunea sa de la Londra, premierul a concluzionat: „ E clar că relațiile actuale ale Regatului Unit cu Rusia nu sunt ceea ce ne dorim” completând că „răman dificultăți bilaterale semnificative” între cele două țări.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!