Guvernarea social-democrată condusă de MARCEL CIOLACU a întrerupt plățile pentru refugiații ucrainieni

Views

Familiile ucrainene refugiate în România nu au primit banii de la Guvernul României pentru decontarea cazării de mai multe luni de zile consecutiv. Proprietarii  de locuințe care asigură cazare refugiaților ucraineni nu mai primesc bani de la stat de aproape patru luni.

După ce a plătit sute de milioane de euro din fondul de rezervă, guvernul condus de social-democratul Marcel Ciolacu a rămas fără bani pentru refugiații din Ucraina.

Problema plăților este una destul de complicată pentru social-democrați, însă aceștia  au dat asigurări încă din luna aprilie că vor fi achitate plățile restante.  Unele familii din Ucraina au declarat că începând cu luna mai 2023 nu funcționează acest al doilea program de sprijin.

În aprilie,  ​guvernul a adoptat miercuri hotărârea care stabilește ce bani vor fi distribuiți pentru a asigura condițiile de cazare și masă pentru ucrainenii aflați în România, începând cu data de 1 mai 2023.  Purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Cărbunaru, a susținut că există resurse pentru plata sumelor restante de ordinul zecilor de milioane de euro,  și deasemenea,  pentru noul program de sprijin.

„Ministerele de resort se ocupă în acest moment, mă gândesc la MAI și Ministerul de Finanțe – pentru a găsi resursele necesare pentru a acoperi sumele datorate pentru primele 4 luni ale acestui an”, a declarat în aprilie Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al guvernului.

Cărbunaru a mai precizat cu trei luni în urmă că  „Cred ca evidența exactă o au cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, acolo unde potrivit mecanismului se demarează aceste programe, în orice caz la Ministerul Afacerilor Interne. Nu sunt sume derizorii, sunt sume de ordinul zecilor de milioane de euro, cel puțin dacă ne raportăm la cheltuielile similare efectuate până acum dar dacă doriți o evidență exactă cu siguranță atât atât MAI cât și Ministerul de Finanțe vă pot oferi aceste date”, a spus Dan Cărbunaru.

Conform unor cifre oferite de autorități 8.000 de cetățeni ucraineni sunt angajați în câmpul muncii și circa 1.133 de copii sunt înmatriculați în școlile din România. Se estimează că începând cu luna februarie 2022 până în prezent în România au intrat mai mult de 4 milioane de cetățeni ucraineni, din care aproximativ 100.000 de cetățeni au rămas în țară.

În sistemul de educație, cifrele arată că 4.151 de elevi sau preșcolari refugiați din Ucraina sunt înscriși ca audienti din care 1.596 preșcolari și 2.555 elevi, în timp ce 1.133 de copii sunt inmatriculați în școlile din România, dintre care 405 preșcolari și 728 de elevi.

În ceea ce privește numărul contractelor de muncă înregistrate în Revisal este vorba despre 7.885 de contracte de muncă la data de 26 aprilie 2023.

Noile reglementări ce au intrat în vigoare de la 1 mai prevăd că familiile și persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, vor beneficia, începând cu data de 1 mai 2023, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni:  750 lei pe lună pentru persoana singură și 2000 lei pe lună pentru o familie, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și respectiv 600 de lei pe lună pentru fiecare persoană pentru acoperirea cheltuielilor de hrană.

Pentru acordarea acestor bani, solicitanții trebuie să îndeplinească anumite condiții. Prima lună, singura condiție impusă este ca străinul să fie beneficiar al Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului.

Pentru a beneficia de acești bani, în prima lună, solicitanții trebuie să depună o cerere la autoritatea administrației publice locale a unității administrativ-teritoriale pe raza căreia optează să locuiască, însoțită de copia permisului de ședere pentru beneficiarii Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări, aflat în perioada de valabilitate.

Autoritățile publice vor verifica apoi, în termen de maximum 3 zile lucrătoare, prin aplicația informatică, îndeplinirea condiției de beneficiar al Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului.

În următoarele următoarele 3 luni, acordarea banilor este condiționată de îndeplinirea cumulativă a următoarelor altor condiții, și anume: solicitantul și membrii familiei acestuia care îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrați în muncă pe teritoriul României, să fie înregistrați la una din agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau a Municipiului București sau, după caz, să fie încadrați în muncă pe teritoriul României și respectiv, să aibă înscriși copiii minori care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ preuniversitar, în grupe sau formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar, în calitate de preșcolari, elevi sau ca audienți.

Începând cu luna a 5-a până la finalul anului 2023, familiile și persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, vor beneficia doar de ajutorul pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, care se va acorda tot diferențiat, respectiv 750 lei acordați lunar pentru o persoana singură și 2000 lei acordați lunar pentru o familie. Pentru a primi însă acești bani, solicitanții trebuie să îndeplinească în mod cumulativ alte condiții și anume: solicitantul și membrii de familie ai acestuia să fie încadrați în muncă și respectiv,  să aibă înscriși copiii minori în grupe sau formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar, în calitate de preșcolari, elevi sau ca audienți.

July 27, 2023

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!