India vrea să stopeze inflația prin interzicerea exporturilor de orez. Decizia poate alimenta apariția unei noi crize alimentare globale

Views

India a introdus o interdicție imediată asupra exporturilor de orez alb non-basmati cu scopul de a reduce inflația. Decizia vine la scurt timp după ce ploile abundente au distrus culturile, in timp ce taxa de 20% impusă de autoritățile de la New Delhi pentru exporturile internaționale a fost sortită eșecului. Deasemenea, cererea externă a crescut imediat după ce producția de orez a fost afectată în mai multe regiuni.

Foto:  Premier Minister Narendra Modi

În prezent India este cel mai mare exportator de orez din lume, cu o cotă de peste 40% din livrările mondiale, conform publicației britanice The Guardian.

Interdicția nu se aplică orezului basmati de calitate superioară.  Orezul alb non-basmati reprezintă aproximativ 25% din exporturi. Hotărârea autorităților din India de interzicere a exporturilor de orez a generat deja mari temeri cu privire temeri la creșterea globală a prețurilor la alimente.

In ceea ce privește piețele internaționale, vânzările de orez indian au crescut cu 35% pînă în iunie, contribuind la o creștere de 3% a prețurilor interne numai în ultima lună. Potrivit Ministerului indian al Consumatorilor, Alimentației și Distribuției Publice, populația din India plătește pentru orez cu 11,5% mai mult decît în urmă cu un an.

Interdicția introdusă de autorități va „asigura o disponibilitate adecvată de orez alb non-basmati pe piața indiană” și va duce la scăderea prețurilor pentru consumatorii interni, au declarat  surse din guvern. Inflația alimentară în creștere a pus presiune asupra guvernului din Delhi în perspectiva alegerilor naționale ce se vor desfășura anul viitor și a alegerilor la nivel de state din lunile următoare.

Majoritatea centrelor de analiză susțin că deja există temeri privind apariția unei noi crize alimentare globale, mai ales că Rusia s-a retras de curând  dintr-un acord încheiat sub egida ONU, care permitea Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!