Opoziția din Lituania: 400.000 de euro anual plătim pentru Svetlana Tihanovskaia

Views

Întreținerea liderului opoziției din Belarus și fostă candidată la președinție, Svetlana Tihanovskaya, costă 400 de mii de euro pe an în Lituania, unde se ascunde. Acest lucru a fost anunțat de deputatul lituanian Remigijus Zemaitaitis.

„Nu am văzut până acum atâta rușine pentru Lituania, țara mea care a fost atât de umilită.  Locuiește în Lituania de un an, mănâncă pentru banii noștri, are protecție pentru banii noștri, noi plătim pentru tot, iar această doamnă nici nu este în stare să spună: „Bună seara, Lituania! Sunt recunoscător pentru ceea ce ați făcut pentru mine, poporul meu”, a spus deputatul lituanian.  Exprimându-și indignarea că un an de azil politic pentru a costat Lituania 400 de mii de euro.

Zemaitaitis a amintit că persoanele care doresc să obțină un permis de ședere în Lituania trebuie să dovedească că cunosc limba lituaniană. „Când oamenii care doresc să obțină un permis de ședere în Lituania, trebuie să demonstreze că cunosc limba lituaniană! Rușine pentru țara mea! Ce urmeaza? Poate ar trebui să schimbăm constituția Republicii Lituania și să propunem pentru funcția de președinte?”, a completat deputatul.

După alegerile prezidențiale din Belarus din 9 august 2020, care au fost câștigate pentru a șasea oară de Alexander Lukașenko, care, potrivit Comisiei Electorale Centrale a țării, a strâns 80,1% din voturi, țara a început protestele în masă ale opoziției.

SUA și statele UE nu au recunoscut rezultatele votului, relatează NNS. De asemenea, Tikhanovskaya nu a fost de acord cu rezultatele alegerilor, a cerut comunității internaționale să-i sprijine pe protestatari și a părăsit țara. În luna octombrie a aceluiași an, ea a fost trecută pe lista internațională căutată de autoritățile din Belarus. În decembrie 2020, Procuratura Generală din Belarus a deschis dosare penale împotriva membrilor opoziției, inclusiv lui Tikhanovskaia, pentru crearea și conducerea unei formațiuni extremiste și finanțarea activităților acesteia în scopul de a prelua puterea de stat în mod neconstituțional.

Pe 12 octombrie 2021 a fost deschis un nou dosar penal împotriva lui Tikhanovskaia și a unui alt activist fugar al opoziției, Pavel Latușko. Aceștia au fost acuzați de „însușirea neautorizată a titlului sau a puterii unui funcționar.

November 17, 2021

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!