Armele plutesc în aer cu steaguri ale Emiratului Islamic al Afganistanului

Views
Guvernul taliban al Afganistanului a marcat marți a doua aniversare de la preluarea țării prin sărbători și sărbătoare publică, emitând o declarație sfidătoare care comemorează revenirea lor la putere. Autoritățile talibane și-au impus interpretarea strictă a islamului, femeile fiind supuse unor legi pe care Națiunile Unite le-au numit „apartheid de gen”, informează NDTV
August 15, 2023, Nova Stories | News

Talibanii au marcat împlinirea a doi ani de când au revenit la putere

Drapelele alb şi negru ale Emiratului Islamic Afganistan, nume dat ţării de noii săi conducători, sunt ridicate la punctele de control din capitala ocupată pe 15 august 2021, atunci când guvernul susţinut de SUA a căzut şi liderii au fugit în străinătate.

O declarație a autorităților de marți dimineața a salutat o victorie care a reușit să „pregătească calea pentru stabilirea sistemului islamic în Afganistan”.

„Cucerirea Kabulului a dovedit încă o dată că nimeni nu poate controla națiunea mândră a Afganistanului” și că „niciun invadator nu va avea voie să amenințe independența și libertatea” țării, se menționează în declarația talibanilor.

Mii de persoane adunate lângă clădirea ambasadei SUA

Străzile liniștite din Kabul au început marți devreme să cedeze loc convoaielor de membri talibani și unei adunări în Piața Massoud, lângă clădirea abandonată a ambasadei SUA.

Unii dintre bărbați erau bine înarmați, în timp ce alții își făceau selfie-uri zâmbitoare în timp ce imnurile răsunau iar alți tineri ofereau spre vânzare steagul alb al mișcării inscripționat cu declarația islamică de credință.

La Kabul, ministerul educației a găzduit o sărbătoare la o școală dintr-o parte a orașului cândva plină de diplomați chiar dacă guvernul taliban încă nu este recunoscut oficial de nicio altă țară.

Un student la medicină la un eveniment la Universitatea din Kabul a declarat pentru AFP că este important să marcheze aniversarea. “Trebuie să sărbătorim astăzi. Astăzi marchează sfârșitul ocupației în țara noastră și acesta este un lucru bun”, a spus Mortaza Khairi, în vârstă de 21 de ani.

Mesaje uluitoare: „Moarte europenilor, moarte occidentalilor”

În Herat, în vest, o mulțime de susținători talibani a scandat: „Moarte europenilor, moarte occidentalilor, trăiește Emiratul Islamic al Afganistanului, moarte americanilor”.

Un grup de experți ai ONU a renunțat luni la angajamentele autorităților talibane privind o regulă mai blândă decât în timpul primului lor mandat la putere din 1996 până în 2001.

„În ciuda asigurărilor din partea autorităților talibane de facto că orice restricții, în special în ceea ce privește accesul la educație, ar fi temporare, faptele de la fața locului au demonstrat un sistem accelerat, sistematic și total absorbant de segregare, marginalizare și persecuție”, au declarat experții într-un comunicat

Femeile afgane înainte de aniversare și-au exprimat teama și disperarea față de pierderea drepturilor.

Afganii au arătat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la o criză economică și umanitară în mișcare de la preluarea puterii de către talibani.

Fermierul Rahatullah Azizi a declarat pentru AFP că obișnuia să câștige existența din recoltele sale, dar acum are „doar atât cât să mănânce”.  El și-a exprimat totuși părerea că situația de securitate este mai bună, menționând că acum poate călători liber noaptea, fără teama de a fi jefuit.

În timp ce violența a scăzut în Afganistan în ultimii doi ani, gruparea Stat Islamic rămâne o amenințare, iar tensiunile au crescut cu Pakistanul din cauza creșterii atacurilor în zonele de frontieră comune ale țărilor.

Autoritățile talibane au promis că teritoriul afgan nu va fi folosit de militanții străini pentru a organiza atacuri în străinătate, dar rămâne un punct de conflict. În timp ce unii afgani sărbătoresc sfârșitul luptei și stăpânirea talibanilor, alții văd 15 august ca un memento sumbru.

YouTube video

August 15, 2023
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!