Pregătit să devină următorul președinte al Senegalului, Diomaye Faye promite că va „guverna cu umilință”

Views

Senegal, 27 mar — Liderul opoziției mai puțin cunoscut, Bassirou Diomaye Faye, a fost felicitat luni, 25 marti de actualul președinte al Senegalului, Macky Sall. Diomaye este foarte aproape să devină următorul președinte al națiunii vest-africane, la mai puțin de două săptămâni după ce a fost eliberat din închisoare pentru a candida la alegeri.

March 27, 2024, Nova Stories | News

Potrivit Agenției de știri din Senegal (APS), consiliul constituțional va anunța rezultatele începând cu 3 aprilie.

Fostul prim-ministru care a fost celălalt favorit și care a fost susținut de președintele în exercițiu Sall, a recunoscut înfrângerea pe baza rezultatelor preliminare.

O mișcare, salutată de Diomaye Faye: „Salut abordarea celorlalți candidați care, fără excepție, au onorat o tradiție foarte senegaleză fără măcar să aștepte ca rezultatele oficiale să fie anunțate de organele abilitate ale statului. Mesajele lor de felicitare sunt o mărturie elocventă. spre măreția lor”, a spus el în timpul unei discursuri la Dakar luni, 25 martie.

Dioamaye Faye a promis că va guverna cu umilință și va lupta împotriva corupției. De asemenea, el a promis că va promova integrarea politică și economică a Africii și, de asemenea, a promis fiabilitate partenerilor Senegalului.

„Aș dori să spun comunității internaționale și partenerilor noștri bilaterali și multilaterali că Senegal își va onora întotdeauna angajamentele. Va rămâne o țară prietenoasă și un aliat sigur și de încredere pentru orice partener care se angajează cu noi în mod virtuos, respectuos și reciproc. cooperare productivă”, a spus el.

Performanța lui Faye a reflectat frustrarea în rândul tinerilor cu șomaj ridicat și îngrijorarea cu privire la guvernanță în națiunea Africii de Vest. Protejat al lui Ousmane Sonko, Faye a promis că va proteja Senegalul de corupție și interferență din partea puterilor străine.

Lui Sonko, care a fost eliberat și pe 14 martie i s-a interzis să candideze din cauza unei condamnări anterioare, iar Faye a candidat în locul său.

Alegerile de duminică 24 martie au urmat după luni de neliniște declanșate de arestarea lui Faye și Sonko de anul trecut și îngrijorările că președintele ar urma să caute un al treilea mandat în pofida limitelor constituționale ale mandatului.

Violența a zdruncinat reputația Senegalului ca o democrație stabilă într-o regiune care a cunoscut un val de lovituri de stat. Grupurile pentru drepturile omului au declarat că zeci de persoane au fost ucise în timpul protestelor, în timp ce aproximativ 1.000 de persoane au fost închise.

Faye este un fost inspector fiscal și era puțin cunoscut până când Sonko l-a numit moștenitor. Rădăcinile lui se află într-un orășel din centrul Senegalului.

Este un musulman practicant și are două soții. Faye a fost condamnat la închisoare pentru diverse acuzații, inclusiv pentru defăimare. Peste 7 milioane de oameni au fost înregistrați pentru a vota într-o țară de aproximativ 17 milioane.

Pentru a câștiga, candidații trebuiau să obțină mai mult de 50% din voturi.

Alegerile de duminică au fost, de asemenea, primele fără un președinte în exercițiu la buletinul de vot după introducerea limitelor de mandat care l-au împiedicat pe Sall să caute un al treilea mandat.

March 27, 2024, Nova Stories News

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!