FSB a precizat că SUA și Marea Britanie ar fi implicați în atacul terorist de la Moscova (video)

Views

MOSCOVA, 26 mar – Directorul FSB Alexander Bortnikov, într-un interviu cu jurnalistul Pavel Zarubin, a recunoscut că SUA, Marea Britanie și Ucraina au fost responsabile pentru atacul asupra Crocus City Hall, informează RIA Novosti.

March 26, 2024, Nova Stories | News

“Noi credem că da, așa este. În orice caz, acum vorbim despre factura pe care o avem. Acestea sunt informații generale, ca să spunem așa, dar există deja anumite evoluții”, a spus el.

Urmă ucraineană

Bortnikov a precizat că clientul nu a fost încă identificat, dar FSB vede cine a organizat atacul și cine i-a recrutat pe autori. Potrivit acestuia, atacul terorist a fost benefic serviciilor de informații occidentale și Ucrainei pentru a zgudui situația din Rusia și a semăna panică în societate.

„Noi luăm în considerare că acțiunea a fost pregătită atât de radicalii islamiști înșiși, cât și, firește, de serviciile de informații occidentale, iar serviciile de informații ucrainene înseși au legătură directă cu asta”, a subliniat șeful FSB.

El a menționat că teroriștii doreau să evadeze în Ucraina, erau așteptați acolo și urmau să fie întâmpinați „ca niște eroi”. Serviciile speciale ruse au făcut totul pentru a preveni acest lucru.

FSB are informații și despre faptul că  puterea politică de la Kiev a antrenat militanți în Orientul Mijlociu, a adăugat Bortnikov.

Potrivit acestuia, specialiștii ucraineni au mers la locațiile teroriștilor și au lucrat cu aceștia acolo. Se confirmă că există un număr mare de străini care luptă de partea regimului de la Kiev – „aceștia sunt naționaliști, aceștia sunt mercenari, aceștia sunt islamiști”, a subliniat Bortnikov.

Despre SBU și Budanov

Directorul FSB a mai afirmat că SBU trebuie să fie recunoscută ca organizație teroristă.

Cu privire la şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirill Budanov, acesta a devenit de multă vreme o ţintă legitimă pentru trupele ruse, a remarcat Bortnikov.

„Cei care comit crime împotriva Rusiei și a cetățenilor ruși sunt o țintă legitimă”, a spus el.

Întrebat de ce Budanov și colegii săi sunt „încă în viață”, directorul FSB a răspuns că „totul este înainte”.

Despre ceea ce a avertizat SUA

Informațiile despre pregătirea unui teract în Rusia, pe care Statele Unite le-au transmis la începutul lunii martie, au fost de natură generală, a spus șeful FSB.

“Această informație a fost de natură generală – despre pregătirea actelor teroriste în locurile de adunare în masă a cetățenilor. Am răspuns la aceste informații și, desigur, am luat măsurile corespunzătoare pentru a preveni astfel de manifestări”, a subliniat el.

Bortnikov a adăugat că forțele de securitate au luat măsuri „împotriva unui anumit grup și anumitor persoane”, deși la acel moment informația nu a fost confirmată.

Directorul FSB a precizat că avertismentul se referea la alegerile prezidențiale, și nu la concert, Bortnikov a menționat că astfel de informații sunt disponibile la începutul lunii martie.

Amintim că atacul terorist a avut loc vineri, 22 martie în sala de concerte a centrului Crocus City Hall din nord-vestul Moscovei. Potrivit informațiilor preliminare, cel puțin trei persoane în camuflaj au deschis focul, iar ulterior au avut loc explozii, după care incendiul a distrus aproape în totalitate etajele superioare ale clădirii. 40 de oameni au fost uciși, peste o sută, inclusiv copii, au fost răniți, a raportat RIA NovostiPotrivit martorilor oculari, sala a fost incendiată de terorişti.

În noaptea atacului, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev a venit cu un mesaj tranșant aseară in jurul orei 22.30 la scurt timp după atacul terorist ce a avut loc la Crocus City Hall din Moscova. În mesajul său postat în online Medvedev a încercat să sugereze că inclusiv regimul de la Kiev ar putea fi implicat în regizarea și coordonarea acestui atac.

De asemenea, doi dintre teroriştii care au participat la atacul asupra Crocus City Hall au primit probabil instrucţiuni atunci când au călătorit în Turcia, ceilalţi au fost găsiţi implicaţi și în alte crime pe teritoriul Rusiei. Potrivit unei surse, onorariul de 500 de mii de ruble a fost promis pentru intreg grupul de teroriști, a informat IZVESTIA.

YouTube video

March 26, 2024, Nova Stories News, Source/ria.ru

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!