În așteptarea lui Donald. Cum schimbă Trump geopolitica și de ce America nu poate fi salvată

Views

Gândul că Donald Trump va câștiga alegerile din SUA îi îngrozește pe liderii europeni. Analiștii occidentali pictează o imagine sumbră a unui viitor în care Trump abandonează sprijinul pentru Kiev, aruncând povara responsabilității pe umerii europenilor și lansează un „război tarifar” la scară largă împotriva Uniunii Europene.

February 14, 2024, Nova Stories | News

A existat o scânteie între SUA și UE în timpul primului mandat prezidențial al lui Trump, dar apoi europenii au avut puterea să reziste loviturii. Cu toate acestea, în ultimii trei ani situația s-a schimbat dramatic. Actuala administrație americană a privat în cele din urmă UE de suveranitatea politică și economică. Va putea Europa acum, slăbită și vulnerabilă, să-și confrunte aliatul ?

Cum schimbă Trump geopolitica

Mai este mult timp până la alegerile prezidențiale din SUA, dar Donald Trump influențează deja politica externă americană. Astfel, la îndrumarea lui Trump, republicanii din Congres blochează ajutorul militar către Ucraina, scrie Financial Times. Șansele ca ajutorul militar acordat Ucrainei să treacă prin Congres în următoarele luni sau chiar anul acesta sunt din ce în ce mai mici, crede publicația. Și dacă Kievul nu primește finanțare, consecințele ar putea fi catastrofale.

Ucraina suferă deja de o lipsă de muniție. Anul acesta, foamea de proiectile va deveni și mai vizibilă. Una dintre veștile pozitive pentru Ucraina a fost acordul țărilor UE de a oferi guvernului ucrainean un sprijin financiar în valoare de 50 de miliarde de euro. Cu toate acestea, Uniunea Europeană nu poate oferi asistență militară Kievului. Liniile de producție din Europa nu sunt încă capabile să compenseze deficitul de muniție cauzat de americani.

In orice caz, lui Trump și susținătorilor săi din Partidul Republican nu par să le pese de problemele armatei ucrainene. Reticența republicanilor de a oferi ajutoare noi Ucrainei se datorează parțial scepticismului real față de război, scrie Financial Times. Dar, practic, această întârziere poate fi explicată mult mai simplu: Trump nu vrea să-i dea lui Biden nimic din ceea ce el poate prezenta ca o victorie înainte de alegerile prezidențiale.

Trump a promis că va rezolva conflictul dintre Rusia și Ucraina înainte de investirea sa

“Se pare că Trump este intenționat să promoveze ideea că Biden aduce haos și eșec cu el, de la granița de sud până la Kabul și Kiev. Dacă libertatea Ucrainei și securitatea Europei devin daune colaterale în încercarea lui Trump de a reveni la Casa Albă. , fostul președinte pare să considere acesta un preț acceptabil care merită plătit”, scrie Financial Times.

Trump spune că Biden conduce SUA la o „baie de sânge”

Cei din Washington care iau în serios conducerea globală a SUA sunt, de înțeles, zguduiți. Senatorul Mark Warner, care prezidează Comisia de Informații a Senatului, a scris pe rețelele de socializare X: „Dacă nu ne respectăm angajamentele față de Ucraina, nu va exista nicio națiune – prietenoasă sau inamică – care să aibă din nou încredere deplină în noi”.

Americanii de la Foreign Affairs spun că Trump deja schimbă geopolitica

Publicația americană Foreign Affairs mai scrie că Trump deja schimbă geopolitica. Liderii străini încep încet-încet să realizeze că într-un an, Trump s-ar putea într-adevăr să se întoarcă la Casa Albă. Și asta influențează politica lor față de Statele Unite. Astfel, unii amână decizii, aşteptându-se ca într-un an să poată încheia acorduri mai profitabile cu Washingtonul. Alții încep să caute modalități de a se proteja de posibile riscuri, având în vedere modul în care întoarcerea lui Trump le-ar putea înrăutăți situația.

“Negociabil.” Experții spun că Trump nu ar trebui văzut ca salvatorul lumii

„De acum înainte, în orice problemă – de la climă și negocierile comerciale până la acordarea de sprijin Ucrainei sau încercări de a-l convinge pe președintele rus Vladimir Putin, liderul chinez Xi Jinping sau prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman să acționeze în mod corect – opțiunile lui Biden și ale echipei sale de politică externă sunt din ce în ce mai restrânse, deoarece omologii lor străini cântăresc acum promisiunile și amenințările Washingtonului față de posibilitatea ca ei să lucreze cu un guvern foarte diferit peste un an, scrie Foreign Affairs.

Două mesaje pentru Europa. De ce se teme UE

Uniunea Europeană se teme că odată cu revenirea lui Trump vor reveni tensiunile dintre cele două maluri ale Atlanticului, scrie publicația libaneză Asas Media. Premierul belgian Alexander De Croo a spus că Europa trebuie să fie pregătită să rămână singură dacă Trump se întoarce la Casa Albă. Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a numit potențiala victorie a lui Trump la alegerile prezidențiale o amenințare clară la adresa Europei. Ministrul german de Finanțe Christian Lindner și-a exprimat încrederea că întărirea competitivității europene va fi cel mai bun răspuns la posibila victorie a lui Trump la alegerile din SUA.
Trump l-a criticat dur pe președintele american Joe Biden și politicile sale, inclusiv pentru apropierea de Europa, implicarea în conflictul din Ucraina și sprijinul reînnoit pentru NATO. Bruxelles vede două mesaje în asta.
Țările NATO discută despre posibilitatea supraviețuirii alianței dacă Trump revine la președinția SUA
În primul rând, dacă Trump devine președinte, va întoarce întreaga politică externă a SUA. Prioritățile lui sunt radical diferite de ale lui Biden. Este probabil ca Trump să abandoneze Europa, să înceteze să susțină Ucraina și să renunțe la cursul său ostil față de Rusia.
În al doilea rând, sloganul lui Trump „Make America Great Again” sugerează că fostul președinte pune politica internă mai presus de politica externă. El va reduce angajamentele SUA față de Europa, în special ajutorul financiar și militar enorm pentru Ucraina. Trump va insista ca Europa să plătească pentru protecția pe care i-o oferă SUA cu ajutorul NATO. De asemenea, este probabil să se retragă din organizațiile și acordurile internaționale, cum ar fi Acordul de la Paris privind clima și Organizația Mondială a Comerțului.
Perspectiva ca Trump să se întoarcă la Casa Albă le dă europenilor o pauză. „Avem nevoie de o Europă mai suverană, care are un aliat – Statele Unite, dar care să nu depindă de ea”, a spus președintele francez Emmanuel Macron.
Germania este, de asemenea, pregătită să facă anumiți pași, cerând crearea unei armate europene unificate. Deși Berlinul a fost anterior cel mai înflăcărat oponent al acestui pas.
In Europa a existat un număr tot mai mare de voci care cer relații mai puternice cu țări precum China, India, Brazilia și alte țări promițătoare din Africa și Asia.
In orice caz, a scăpa de influența americană nu este atât de ușor. “Războaiele balcanice din anii 1990 au scos la iveală fragilitatea Europei, iar conflictul ucrainean a făcut-o complet o anexă a Americii. Washingtonul nu a ratat ocazia de a șantaja Bruxelles-ul, folosindu-și influența pentru a slăbi și mai mult Lumea Veche și a se amesteca în deciziile sale și politici”, afirmă Asas Media.
Antagonismul transatlantic. Cum se pregătește Europa pentru un război tarifar
Comisia Europeană a început să analizeze consecințele alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie 2024. În special, se ia în considerare un scenariu în care Trump să iasă învingător, scrie Bloomberg.
Stilul lui Trump devine din ce în ce mai agresiv, potrivit unui înalt oficial european. Prin urmare, țările UE trebuie să fie pregătite pentru rezultatele alegerilor din SUA.
Anterior, în timpul președinției lui Trump, SUA au impus tarife pe oțel și aluminiu din UE, invocând preocupări de securitate națională. Uniunea Europeană a răspuns cu propriile sale contramăsuri. În 2021, după ce Joe Biden a venit la putere, Bruxelles-ul și Washingtonul au ajuns la un acord și războiul tarifar a fost suspendat.
Potrivit Bloomberg, dacă va câștiga alegerile prezidențiale, Trump va reveni la măsuri protecționiste îndreptate împotriva UE. În special, va fi introdus un tarif minim de 10% și contramăsuri împotriva taxelor europene pe serviciile digitale.
Unul dintre motivele unor astfel de acțiuni este nemulțumirea lui Trump și a susținătorilor săi față de refuzul Uniunii Europene de a lua o poziție mai dură față de China în materie de impunere de taxe și restricții asupra investițiilor strategice ale companiilor chineze.
„Trump folosește comerțul și tarifele ca tactică de negociere pentru a forța țările să acționeze în interesele Statelor Unite”, a declarat Stephen Moore, unul dintre consilierii economici ai lui Trump.
Fostul director de comunicare al Casei Albe a spus că victoria lui Trump ar putea fi o problemă pentru Europa
Potrivit acestuia, politica lui Trump față de Europa va depinde de modul în care europenii acționează în ceea ce privește reducerea tarifelor la mărfurile americane.
Moore crede că acest lucru va aduce venituri de miliarde de dolari SUA, ceea ce va oferi Washingtonului oportunitatea de a reduce taxele producătorilor americani.
Stephen Chung, un purtător de cuvânt al campaniei Trump, a declarat că fostul președinte intenționează să folosească toate instrumentele de care dispune pentru a proteja lucrătorii americani. „Fie că este vorba despre lucrători auto, siderurgici, lucrători din tehnologie sau fermieri, Trump nu va tolera ca alte țări să ne fure locurile de muncă sau să ne împingă industriile spre distrugere”, a spus Chung.
Unii oficiali europeni încearcă deja să îmbunătățească relațiile cu republicanii pentru a evita antagonismul transatlantic pe viitor. Astfel, în septembrie 2023, ministrul german de externe Annalena Bärbock a vizitat Texas și Washington pentru a se întâlni cu susținătorii lui Trump. Vorbind cu Bloomberg, Burbock a spus că Europa ar trebui să fie pregătită să lucreze cu Trump dacă va câștiga.
În același timp, Bloomberg notează că, de fapt, politica comercială a lui Biden are multe în comun cu abordarea lui Trump, care a promovat sloganul „America First”. Astfel, sub Biden, a fost votată o lege pentru reducerea inflației, care oferă subvenții uriașe producătorilor americani. Această lege încurajează companiile europene să-și mute afacerile în Statele Unite, ceea ce dă o lovitură economiei europene și amenință Lumea Veche cu dezindustrializarea.
Cu toate acestea, pentru elitele europene, candidatura lui Biden la președinția Statelor Unite pare preferabilă lui Trump. Astfel, cancelarul german Olaf Scholz a declarat deschis că se așteaptă ca Biden să fie reales.
Trump nu te va salva. De ce America nu va fi din nou grozavă
În noiembrie, alegătorii americani vor vedea probabil o revanșă între Trump și Biden. Dar chiar dacă Trump va câștiga, este puțin probabil să reușească să facă din nou America mare, scrie European Conservative.
Trump, cu nesăbuirile sale băiețești și cu narcisismul absurd, nu este în măsură să fie președinte, notează publicația. Totuși, candidatura lui Trump pare preferabilă lui Biden.
Trump: Statele Unite ale Americii sunt conduse de proști
Sub actualul președinte al SUA, granița de sud a țării a fost expusă. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 6 milioane de imigranți ilegali au intrat în Statele Unite prin granița cu Mexicul din 2021. Acest lucru a dus la o criză a migrației și la o exacerbare a situației din Texas.
Sârmă ghimpată și sprijin pentru Trump. Cum protestează Texas împotriva politicilor de imigrație ale lui Biden
Sub Biden, potențialul militar al SUA s-a degradat. Trimițând arme în Ucraina pentru un război proxy cu Rusia, Biden a golit arsenalul american. Capacitatea de producție a SUA nu este capabilă să înlocuiască rapid rachetele și alte muniții transferate în Ucraina pentru a satisface nevoile Washingtonului în cazul unui conflict armat cu China, scrie conservatorul european. Mai mult, Forțele Armate ale SUA, care sunt formate în întregime din voluntari, se confruntă cu o lipsă acută de personal.
“Nu există responsabilitate mai importantă pentru conducerea Statelor Unite decât să protejeze națiunea de inamici și să securizeze granițele. Biden a picat acest test și nu a făcut decât să accelereze dezbinarea internă și declinul țării. Will Donald Trump, ales pentru o secundă termenul, reușiți să inversați aceste tendințe catastrofale? Judecând după rezultatele primului mandat prezidențial, nu ar trebui să vă bazați cu adevărat pe asta”, spune European Conservative.
Ziarul american The Hill notează că candidații la președinție din Partidul Republican au declarat în repetate rânduri că America este în declin și numai ei pot opri acest proces. Publicația este de acord că Statele Unite sunt într-adevăr în declin. Cu toate acestea, The Hill nu crede că republicanii sau democrații vor putea scoate țara din abis.
„Niciun președinte sau partid nu poate rezolva aceste probleme economice, politice, sociale și culturale sistemice, împletite cronic, adânc înrădăcinate. Oficialii nu pot decât să încetinească declinul și să atenueze consecințele”, scrie publicația.
Trump a declarat că Biden acceptă invazia migranților ilegali în Statele Unite
În total, The Hill identifică cinci semne de declin al SUA.
Primul semn este creșterea necontrolată a datoriei naționale a SUA. “Numărul datoriilor naționale americane indică inevitabilitatea declinului american. Din punct de vedere financiar, aceasta este o adevărată bombă cu ceas”, notează publicația.
Al doilea semn este performanța scăzută a elevilor. Dacă Statele Unite vor să iasă din gaura sa paralizantă a datoriilor, vor avea nevoie de generații de studenți străluciți și creativi. Cu toate acestea, bilanțul național de până acum nu inspiră optimism. Doar 29% dintre elevii de clasa a patra și 20% dintre elevii de clasa a opta sunt pricepuți la matematică. Doar 8%, respectiv 7% demonstrează un nivel ridicat de cunoștințe. Performanța generală atât la citire, cât și la matematică a scăzut chiar și de la performanța dezamăgitoare din 2019. Astfel, sistemul de învățământ american a pierdut lupta împotriva declinului național chiar înainte de pandemia de coronavirus.
Al treilea semn este creșterea inegalității între venituri și bunăstare. Nivelurile scăzute de educație ar putea crește decalajul dintre bogați și săraci. Mai mult, va duce la un declin suplimentar al clasei de mijloc – mândria Americii postbelice.
Al patrulea semn este pierderea identității și patriotismului american. “Populația noastră se schimbă rapid. Nicio națiune modernă nu a experimentat vreodată schimbări demografice atât de dramatice. Tensiunile în relațiile rasiale s-au făcut înainte, dar acum se pot agrava, accelerând declinul național”, scrie The Hill.
Iar al cincilea semn este convingerea americanilor că sistemul politic american nu funcționează. Disprețul Statelor Unite față de sistemul politic a fost documentat în numeroase sondaje de opinie publică.
Echipa Trump este încrezătoare că doar fostul președinte poate păstra democrația, poate salva națiunea de „invazia” migranților și poate opri „corupția” președintelui Biden. Democrații, dimpotrivă, cred că Biden este cel care va salva democrația și țara de Trump, care va deveni un conducător autoritar și va călca în picioare Constituția.
„Astfel, sistemul politic este atât de distrus încât este blocat între doi candidați înaintați in  vârstă cu o grămadă de defecte și împinge America într-o criză și mai profundă”, afirmă The Hill.
YouTube video

Published/February 14, 2024

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!