Vehiculele inteligente și conectate reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a SUA – a spus Joe Biden

Views

Statele Unite lansează o investigație pentru a stabili dacă importurile de vehicule din China prezintă un risc pentru securitatea națională și ar putea impune restricții față de preocupările legate de tehnologia mașinilor „conectate online”, a spus Casa Albă.

[t4b-ticker]

March 4, 2024, Nova Stories | News

Investigație pentru a stabili dacă vehicule din China colectează date

Investigația Departamentului de Comerț este necesară deoarece mașinile inteligente chineze „colectează cantități mari de date sensibile despre șoferii și pasagerii lor și își folosesc în mod regulat camerele și senzorii pentru a înregistra informații detaliate despre infrastructura SUA”.

Președintele Joe Biden a anunțat că China încearcă să domine piața auto din SUA „inclusiv prin utilizarea unor practici neloiale”, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. „Nu voi lăsa să se întâmple asta, in timpul mandatului meu”, a subliniat el.

Atât Biden, cât și alți oficiali din administrația sa notează că, în același timp, China a impus restricții ample asupra mașinilor americane și altor vehicule străine.

Casa Albă a spus că este prea devreme pentru a spune ce măsuri ar putea fi luate și a adăugat că nu există nicio decizie în acest moment cu privire la o potențială interdicție sau restricții legate de vehiculele chineze. În același timp, s-a subliniat că guvernul are competențe statutare largi și poate lua măsuri cu potențial „impact ridicat”.

Se vizează introducerea de noi reglementări

Ancheta ar putea duce la noi reglementări menite să împiedice utilizarea de către China a tehnologiei de ultimă generație în mașinile electrice și alte așa-numite vehicule conectate online pentru a urmări șoferii și informațiile personale ale acestora. Este cea mai recentă mișcare a administrației Biden de a se apăra împotriva a ceea ce spune că este o amenințare tot mai mare din partea atacurilor cibernetice din China. Săptămâna aceasta, președintele a semnat un ordin executiv menit să protejeze mai bine datele personale ale americanilor de adversarii străini precum China și Rusia.

Gina Raimondo: „sunt ca smartphone-urile pe roți”

La rândul ei, secretarul pentru Comerț, Gina Raimondo, a spus că mașinile conectate online „sunt ca smartphone-urile pe roți” și tocmai de aceea reprezintă un risc pentru securitatea națională.

„Aceste vehicule sunt conectate la internet. Ei colectează cantități masive de date sensibile despre șoferi – informații personale, informații biometrice, unde se duce mașina, a spus ea reporterilor.

„Deci nu este nevoie de multă imaginație pentru a vedea cum un adversar străin precum China, cu acces la acest tip de informații pe scară largă, ar putea reprezenta un risc serios pentru securitatea noastră națională și intimitatea cetățenilor americani”., a atenționat Raimondo.

Potrivit acesteia, colectarea datelor nu este singura problemă, deoarece astfel de mașini pot fi activate de la distanță și, de asemenea, manipulate.

„Imaginați-vă că aveți mii sau sute de mii de mașini legate de China pe drumurile americane care ar putea fi dezactivate imediat și simultan de cineva din Beijing”, a adăugat Raimondo. „Deci este înfricoșător să te gândești la riscurile cibernetice, la riscurile de spionaj pe care le prezintă”.

Problema despre care vorbește Raimondo este că vehiculele electrice și alte mașini se bazează din ce în ce mai mult pe tehnologia avansată pentru a activa instrumente de navigare, pentru a oferi funcții de asistență pentru șofer și pentru a reduce costurile de operare și emisiile de carbon prin încărcare electrică rapidă.

Prin urmare, vehiculele sunt conectate constant la dispozitivele electronice personale (smartphone-uri, laptopuri etc.) ale șoferilor și pasagerilor, la alte mașini, la părți ale infrastructurii americane, dar și la producătorul acestora.

Anul trecut parlamentarii americani au avertizat cu privire la colectarea datelor

La sfârșitul anului trecut, Biden a început să pregătească tarife noi și mai mari pentru mașinile din China, inclusiv eliminarea unui stimulent federal de 7.500 de dolari pentru cumpărarea unei mașini electrice. Dominația chinezilor este de temut nu numai în SUA, ci și în alte țări. Franța a anulat reducerile pentru achiziționarea de mașini electrice chinezești încă din toamna anului 2023.

In noiembrie 2023, un grup de parlamentari americani au avertizat cu privire la colectarea și manipularea datelor sensibile de către companiile chineze în timp ce testează vehicule autonome în Statele Unite.

„Trebuie să înțelegem amploarea tehnologiei din aceste mașini care poate capta zone largi de date sau poate dezactiva sau manipula de la distanță vehiculele conectate”, a spus Raimondo.

Statele Unite au interzis anterior companiilor de telecomunicații chineze de pe piața sa, invocând îngrijorări legate de date și au desemnat Huawei și ZTE drept amenințări, solicitând transportatorilor americani să-și elimine echipamentele din rețelele americane.

China impune restricții semnificative asupra mașinilor americane

Casa Albă a spus că China impune restricții semnificative asupra mașinilor americane și altor mașini străine care operează în China. „De ce ar trebui permise vehiculelor conectate din China să circule în țara noastră fără garanții?” a spus Biden.

In ultimii ani, China și-a consolidat supravegherea asupra gestionării datelor în țară și solicită ca majoritatea industriilor să stocheze datele generate local și să solicite permisiunea înainte de a putea fi transferate în străinătate.​

Vehiculele inteligente și conectate (ICV) se mută în curentul principal al industriei auto la nivel mondial. O mulțime de tehnologii avansate, cum ar fi inteligența artificială, big data, radarul cu unde milimetrice, LiDAR și percepția în timp real a mediului bazată pe camere de înaltă definiție etc., sunt din ce în ce mai mult aplicate în ICV-uri, făcându-le mai inteligente și mai conectate cu dispozitivele din jurul vehicule. Cu toate acestea, deși conexiunea versatilă și schimbul de informații între ICV, dispozitive externe și ființe umane oferă vehiculelor o percepție mai bună și mai rapidă a mediului înconjurător și o experiență de conducere mai bună pentru utilizatori, acestea creează, de asemenea, o serie de portaluri de intruziune pentru atacatorii rău intenționați care amenință siguranța șoferilor și a pasagerilor.

YouTube video
YouTube video
YouTube video

 

Published/March 2, 2024

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Nova Stories își schimbă web (graphic) design-ul, întreg conținutul editorial și politica editorială. Some errors may occur!

Nova Stories se schimbă. The website is technically testing now!